Počet jaderných zbraní ve světě klesá, ale vítězství to není

19. červen 2015

Státy, které vlastní jaderné zbraně, sice snižují jejich počet, ale svůj arzenál stále modernizují, konstatuje zpráva Stockholmského institutu pro výzkum míru.

Díky redukci množství jaderných hlavic Spojenými státy a Ruskem klesly celosvětové zásoby atomových zbraní na 15 850 kusů, ale tento sestupný trend nelze přeceňovat, neboť oproti roku 2014 se jejich počet snížil jen o 500.

Institut připomíná, že dvě největší atomové velmoci Spojené státy a Rusko dnes vlastní 90 % všech jaderných zbraní na světě. Podle vědců je snižování počtu hlavic dobrá zpráva, ale ta špatná zní, že všechny země, které atomové zbraně mají, jsou odhodlány si je ponechat, modernizují je a vyrábějí další systémy, uvedl pracovník ústavu Shannon Kile.

Jaderná výzbroj je „ústředním pilířem strategie národní bezpečnosti“ všech devíti zemí, které ji vlastní. Zpráva upozorňuje, že Spojené státy vylepšují výrobní továrny, z nichž některé pocházejí z šedesátých let, a Rusko zase modernizuje zastaralé systémy z dob Sovětského svazu.

Čtěte také

Celkový počet 15 850 jaderných hlavic zahrnuje zbraně aktivní, skladované i připravené k demontáži. Z tohoto počtu má 7260 hlavic Amerika a 7500 Rusko. Z celkového množství atomových zbraní ve světě je v současnosti 1800 ve stavu vysoké bojové pohotovosti.

K dalším jaderným velmocím patří podle institutu Británie, Francie, Čína, Indie, Pákistán. Izrael a Severní Korea. Probíhající modernizační programy naznačují, že žádná z nich se v dohledné budoucnosti svého arzenálu nevzdá, zdůraznil Kile.

Zpráva stockholmského institutu vychází z veřejně přístupných zdrojů, včetně těch vládních v USA a Británii, které jsou v této otázce relativně otevřené. Jiné státy naopak trochu „mlží“, řekl Kile.

Nejtransparentněji se chovají Spojené státy, určitá omezení uplatňuje Británie a Francie a Rusko oficiálně neuvádí nic kromě bilaterálních dohod s Amerikou.

Moc informací nesděluje ani Čína, a Indie s Pákistánem oznamují pouze testy jaderných střel, uvádí zpráva Stockholmského institutu pro výzkum míru.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio