Cameron v Bratislavě potvrdil záměr vypsat referendum o setrvání Británie v EU

Britský premiér David Cameron přijel do Bratislavy vysvětlit svým partnerům, jak si představuje pozici Británie v Evropské unii. Cameron chce totiž změnit podmínky členství své země. Nastínil je dnes také premiérovi Sobotkovi.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Sobotka jednal s předsedou vlády Velké Británie Davidem Cameronem

Premiér Sobotka jednal s předsedou vlády Velké Británie Davidem Cameronem | Foto: Úřad vlády ČR

David Cameron se dnes v Bratislavě sešel s českým premiérem zhruba na půl hodiny. Potvrdil mu, že vypíše referendum o setrvání Británie v unii a že by rád přenastavil podmínky členství.

Dnes zveřejněný průzkum společnosti Ipsos Mori přitom ukázal, že pro setrvání Británie v EU by hlasovalo 66 procent lidí, pro odchod z unie se vyslovilo 22 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech na řešení migrační krize mluvil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a Jan Blažek z Ústavu mezinárodních vztahů

Podle Bohuslava Sobotky je zejména důležité, aby Londýn nijak zásadně neomezoval občany unie, kteří se rozhodnou v Británii žít a pracovat.

„Jde o to, aby byla zachována svoboda pohybu v rámci Evropské unie a aby bylo zachováno stejné a nediskriminační zacházení se všemi občany EU v jednotlivých členských zemích,“ zdůraznil český premiér.

David Cameron také potvrdil, že chce upravit britský sociální systém tak, aby nebyl primárním lákadlem pro lidi odcházející do Británie. Země si dlouhodobě stěžuje na to, že řada imigrantů britský štědrý systém zneužívá.

Francouzský prezident Francois Hollande a premiéři zemí visegradské čtyřky Viktor Orbán, Robert Fico, Bohuslav Sobotka a Ewa Kopaczová na summitu v Bratislavě | Foto: Reuters

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme