Poslanci přerušili projednávání zavedení elektronické evidence tržeb

Zákon o elektronické evidenci tržeb budou poslanci řešit až v červenci, dnes téma jen otevřeli. Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní. Někteří opoziční poslanci ale upozorňují, že systém bude dražší, než vláda očekává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně | Foto: Filip Jandourek

Vláda nicméně kritiku odmítá. Zákon by podle ní měl začít platit od února 2016. „Návrh předpokládá, že evidovány budou podnikatelské tržby, které jsou uskutečněny v hotovosti, kreditní kartou či jinými obdobnými způsoby. Nebudou evidovány bankovní převody z účtu na účet nebo inkasní příkazy,“ upřesnil ministr financí z hnutí ANO Andrej Babiš.

Podle exministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 bude systém dražší, než vláda čeká a poškodí hlavně menší živnostníky. Vyplývá to, jak řekl, z interní studie, kterou si nechalo ministerstvo financí zpracovat u soukromé firmy. Předem upozornil, že pravicová opozice bude chtít normu podrobně prodiskutovat.

„Myslím, že nás čeká poměrně důsledná diskuse o rovnosti před zákonem, o tom, co to podnikatelům přinese, nebo nepřinese, o tom, proč maloobchod je tou nejvíce podezíranou skupinou podnikatelů, kdy vláda přichází s návrhem a říká: Všichni jste nepoctiví, ale nejvíc nepoctiví jsou hospodští a maloobchod,“ poznamenal Kalousek.

Výhrady mají i sami podnikatelé. Průzkum Hospodářské komory ukázal, že skoro polovina živnostníků se bojí nákladů, které změna přinese.

Elektronická evidence tržeb | Foto: Český rozhlas

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme