Lidé jsou nám ohromně vděční, říká šéf českého týmu, který pomáhá zoo v Tbilisi

Zoologická zahrada v gruzínské metropoli Tbilisi byla při nedělní bleskové povodni těžce, až fatálně poškozena. Radiožurnálu to řekl zoolog Petr Velenský z pražské zoo, který s týmem českých dobrovolníků odletěl začátkem týdne tbiliským kolegům na pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tbibliská zoo po povodni

Tbibliská zoo po povodni | Zdroj: Reuters

Spodní část tbiliské zoologické zahrady, která leží na svahu rokle, je podle Petra Velenského zcela zničená. Zhruba uprostřed zoo je poškozená polovina výběhů a horní část je povodní prakticky netknutá.

„Ta povodeň byla blesková, přišla v neděli v noci a kolegům se nepodařilo evakuovat vůbec žádné zvíře. Zvířata ve spodní části zoo byla bez šance se kamkoliv dostat. V té spodní části zoologické zahrady zahynuli ve svých bytech i tři chovatelé těchto zvířat,“ řekl Velenský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští dobrovolníci pomáhají s odklízením následků povodně v zoo v Tbilisi. Na podrobnosti jsme se ptali Petra Velenského z pražské zoo

„Čili my jsme vlastně celou dobu zde pomáhali kolegům odklízet, nacházet mrtvá zvířata, vyklízet ubikace. Je to samozřejmě velice těžká a psychicky náročná práce.“

Média v minulých dnech plnily obrázky zvířat, která během povodně ze zoologické zahrady utekla - ať už hrocha, který se procházel v ulicích města, nebo tučňáka, který doplaval až k hranicím s Ázerbájdžánem. Zprávy o desítkách zvířat a šelem v ulicích Tbilisi ale byly podle Petra Velenského trochu zveličené.

„Hroch byl ve skutečnosti nalezen před zoologickou zahradou, řada z těch zvířat, o kterých média informovala, že běhají po městě, byla ve skutečnosti vyfotografovaná nebo natočená v areálu zoo nebo jeho těsné blízkosti,“ říká český zoolog.

Hroch Bag, kterého po útěku polapili v ulicích Tbilisi, je už opět v tamní zoo | Foto: Reuters

Až do předvčerejška, kdy uprchlý tygr v centru Tbilisi rozsápal člověka, se podle Velenského žádné zvíře nedostalo příliš daleko od zoologické zahrady. Zmíněný hroch, jehož obrázky přinesla prakticky všechna média, už je zpátky v zoo a těší se výbornému zdraví.

Čeští dobrovolníci, kteří přijeli tbiliské zoo pomoci, se podle Petra Velenského setkávají s projevy vděku místních obyvatel.

„Lidé jsou nám ohromně vděční za vyjádřenou podporu, vnímají to jako podporu Čechů Gruzíncům, zastavují nás na ulicích, poplácávají nás, děkují nám. Je to pro ně obrovská morální vzpruha, ta naše účast,“ popisuje Petr Velenský z pražské zoo.

„Jinak musím říct, že lidé v Tbilisi spontánně vyjadřují podporu zoologické zahradě a nálady jsou tu trochu namířené proti armádě, která řadu těch zvířat podle veřejného mínění postřílela zbytečně,“ dodává.

mta, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme