Sněmovna schválila vznik centrálního registru vybraných přestupků

Poslanci schválili zavedení centrálního registru přestupků, který by měl pomoci v boji proti drobné kriminalitě. Za opakované přestupky bude pachatelům hrozit vyšší pokuta, její horní hranice stoupne o polovinu. Trestným činem se ale opakované přestupky nestanou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapsáři - ilustrační foto.

Kapsáři - ilustrační foto. | Foto: Městská policie Bílina

Centrální registr bude uchovávat například záznamy o drobných krádežích, opakovaném rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství nebo méně závažných ublíženích na zdraví. Přestupky se budou v registru uchovávat pět let.

K normě má výhrady pravicová opozice. Vadí jí, že z opakovaného přestupku není trestný čin. Podle poslance Marka Bendy z ODS tak vznikne jen registr pro registr.

„Pět let bude o mně někde viset každá taková banalita, každý orgán se na ni půjde dívat a nakonec tam budou přicházet i zjišťovat, jestli jsem spolehlivý pro placení daně nebo pro to, jestli jsem schopen se starat o své vlastní děti,“ poznamenal Benda.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ale připomněl, že to, že se z opakovaných přestupků nestanou trestné činy, odmítla už Nečasova vláda. „Byl udělaný přezkum s tím, že není vhodné, aby se touto cestou šlo, že by to de facto nebránilo patologickým přestupcům, ale spíš by to prohlubovalo sociální vyloučení,“ řekl.

Návrh nyní dostanou k projednání senátoři.

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme