Výslech jako z 50. let mohli návštěvníci zažít v Archivu bezpečnostních složek

Na jeden den se dnes veřejnosti otevřel Archiv bezpečnostních složek v Praze. Všichni zájemci tak mohli poznat, jak celá instituce funguje a kde můžou najít třeba svazky komunistické tajné policie - Státní bezpečnosti. Právě o ty totiž v archivu žádá nejvíce lidí. Otevřená byla i badatelna a zájemci se mohli dozvědět, jak se dokumenty komunistických úřadů digitalizují. Už od desáté hodiny ranní navštívily archiv desítky lidí včetně školních tříd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav pro studium totalitních režimů

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Filip Jandourek

Výslech jako z 50. let mohli zažít všichni, kteří se dnes podívali do budovy Archivu bezpečnostních složek v ulici Na Struze.

Ukázku sledovali i studenti jednoho pražského soukromého gymnázia. Obviněného si zahrál jejich učitel.

„Jsme instituce, která na tuto dobu vzpomíná. Je nutné vzpomínat a hlavně si to připomínat,“ řekla skupině studentů na rozloučenou průvodkyně Jitka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archiv bezpečnostních složek v Praze se na jeden den otevřel veřejnosti. Podívat se byl i Jan Charvát

Studentka Bára přiznala, že díky scénkám i programu si najde další informace o době komunismu.

„Vzbudilo to ve mně více zájmu o tuto dobu, ke které se nikdo asi moc vrátit nechce. Myslím si, že je důležité se o ní učit.“

Studentku Lucii zaujal hlavně archiv samotný. „Překvapilo mě, kolik je tady materiálu. Také mě překvapil složitý proces zachovávání dokumentů.“

„Náš archiv spravuje celkem 17 336 běžných metrů archiválií, což je 17 kilometrů kartonů naskládaných vedle sebe,“ uvedla ředitelka archivu Světlana Ptáčníková.

„Nejedná se pouze o písemnosti Státní bezpečnosti, máme také písemnosti například Veřejné bezpečnosti, rozvědky, vojenské rozvědky, odboru vnitřní ochrany, což je agentura ve věznicích, pohraniční stráže,“ vyjmenovala.

Do archivu se můžou podívat zájemci i mimo den otevřených dveří - třeba na zajímavé dokumenty.

„Najdou zde například spis dvou lidí obviněných kvůli rozšiřování amerického brouka, tedy mandelinky bramborové, nebo spis o sebevraždě Otakara Švece, což byl autor Stalinova pomníku,“ dodala Ptáčníková.

Pražské badatelny archivu jsou otevřené od pondělí do čtvrtka. Zájemce o studium svazků může poslat svůj dotaz e-mailem, zaměstnanci mu pak všechny potřebné dokumenty předem připraví.

Simona Bartošová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme