Inzeráty na prodej domů budou muset nově obsahovat údaj o energetické třídě

Kdo podá inzerát, že prodá dům, bude mít od července novou povinnost. A to informovat o energetické třídě podle takzvaného energetického průkazu budovy. V něm specialista posuzuje třeba to, jak je dům zateplený nebo kolik tepla z něj uniká - například okny se špatným těsněním. Nová pravidla stanoví zákon o hospodaření s energií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S čím by měli lidé při nákupu nových bytů se supernízkou hypoteční sazbou počítat?

S čím by měli lidé při nákupu nových bytů se supernízkou hypoteční sazbou počítat? | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„A“ – nejlepší, „G“ – nejhorší. Energetický průkaz budovy vypadá podobně jako štítky, které bývají třeba na ledničkách nebo jiných spotřebičích v domácnosti. Povinnost bude platit pro inzerenta, ať je to majitel nebo například realitní kancelář.

„Pokud zprostředkovatel neobdrží od vlastníka budovy grafickou část tohoto průkazu, tak vlastně uvede v materiálech tu nejhorší možno variantu - klasifikační třídu „G“. Což samozřejmě pro prodávajícího není úplně výhodné,“ vysvětluje František Kotrba z ministerstva průmyslu a obchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úskalí nových pravidel pro inzeráty na prodej domů zjišťovala redaktorka Lenka Jansová

Za porušení těchto pravidel může v krajním případě hrozit podle něj pokuta až několik set tisíc korun.

„Ze strany fyzické osoby může být uložena pokuta až do výše 50 tisíc korun, ze strany fyzické osoby podnikající nebo právnických osob může být pokuta až 200 tisíc korun. Samozřejmě tím neříkáme, že Státní energetická inspekce bude v této výši pokuty vymáhat,“ říká Kotrba.

Energetický průkaz u běžného rodinného domu vypracuje specialista za dva až pět dní. Majitel za něj zaplatí kolem čtyř tisíc korun. Kontrolovat to bude Státní energetická inspekce. Jaké kontroly na majitele čekají, popisuje Radka Vymlátilová z tohoto úřadu:

„Dostane písemné oznámení, domluvíme si společně kontrolu. S tím písemným oznámením dostane i informace, co bude předmětem kontroly.“

Ministerstvo průmyslu chce touto změnou zlepšit informace pro kupující. Levnější dům, který je energeticky hodně náročný, se totiž může za několik let pořádně prodražit.

Nová povinnost bude platit i pro inzeráty, které nabízejí domy k pronájmu. Průkaz energetické náročnosti nemusí mít budovy postavené před rokem 1947, které neprošly výraznou rekonstrukcí.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme