Američan obviněný z útoku v Charlestonu zůstává ve vazbě, soudce ho vyslechl přes telemost

Jednadvacetiletý Američan Dyllan Roof, který je obviněný z devítinásobné vraždy při útoku v černošském kostele v Charlestonu, zůstává ve vazbě. Soud zamítnul jeho propuštění na kauci. Slyšení přes telemost sledovali příbuzní několika obětí. Policie vyšetřuje útok jako zločin motivovaný rasovou nenávistí. Americké ministerstvo spravedlnosti zjišťuje, zda šlo o teroristický čin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američan Dylann Roof obviněný z devítinásobné vraždy v Charlestonu byl poprvé u soudu. Vyslechl ho přes videolink

Američan Dylann Roof obviněný z devítinásobné vraždy v Charlestonu byl poprvé u soudu. Vyslechl ho přes videolink | Zdroj: Reuters

Syrové emoce provázely první soudní slyšení Dyllana Roofa, během něhož obžalovaný potvrdil své jméno, věk a adresu. Na výzvu soudce mladého muže oslovili pozůstalí, kteří při útoku přišli o nejbližší - veřejně mu jeho čin odpustili.

Američan Dyllan Roof je obviněný ze střelby v kostele ve městě Charleston v Jižní Karolíně. Při masakru zemřelo 9 lidí, včetně duchovní místní kongregace. Roof se k činu přiznal. V policejním záznamu má mladík dva přestupky – vstup na cizí pozemek, za který byl odsouzen ke 12 dnům vězení, a v březnu ho úřady obvinily z držení drog. Případ ještě není u konce.

Dyllan Roof, který se k činu přiznal a řekl, že jím chtěl vyvolat rasové nepokoje, sledoval výpovědi bez jakékoli reakce.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti se obžalovaný útokem snažil rozpoutat strach a teror v místní komunitě. Guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová uvedla, že v případě usvědčení mladíka budou úřady žádat trest smrti.

Vyšetřovatelé teď zjišťují, zda je možné čin kvalifikovat jako domácí terorismus. Nový přístup k případu oznámil i policejní šéf Gregory Mullen.

„Přešli jsme do další fáze vyšetřování, o kterém nechceme předčasně podávat příliš informací. Naším hlavním cílem je teď úspěšný proces,“ uvedl.

V Charlestonu mezitím lidé dál vyjadřují podporu pozůstalým a rodinám obětí a vyzývají veřejnost k solidaritě a jednotě.

Lenka Kabrhelová, Marie Machytková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme