Ekumenická bohoslužba připomene 600. výročí upálení mistra Jana Husa

V kostele Panny Marie před Týnem na pražském Staroměstském náměstí bude večer (od 19 hodin) ekumenická bohoslužba smíření. Proběhne u příležitosti letošního výročí upálení mistra Jana Husa, od jehož smrti uplyne 600 let. Bohoslužby se zúčastní představitelé různých křesťanských církví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel Panny Marie před Týnem na pražském Staroměstském náměstí

Kostel Panny Marie před Týnem na pražském Staroměstském náměstí | Foto: Tomáš Adamec

Ekumenické bohoslužby smíření se budou konat i na dalších místech Česka. „Ta hlavní bude v Praze, ale budou také probíhat v diecézích a ve farnostech po celé republice,“ potvrdil Ján Grajcár z Biskupství plzeňského.

Bohoslužba v Týnském chrámu se bude konat za předsednictví představitelů různých křesťanských církví a je označovaná za jeden z vrcholů snah o smíření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohoslužby smíření se zúčastní i generální sekretářka Ekumenické rady církví a farářka Československé církve husitské Sandra Silná, byla hostem ČRo

„Církve tady dělají beze sporu historický krok, který zřejmě nemá v našich dějinách obdoby a jehož dosah si myslím národ ani neuvědomuje,“ řekl k atmosféře 600. výročí smrti Mistra Jana Husa kardinál Miloslav Vlk.

Mezi církevními představiteli, kteří se dnes zúčastní bohoslužby smíření, bude i generální sekretářka Ekumenické rady církví a farářka Československé církve husitské Sandra Silná.

„Je to velmi významný krok. Je vlastně vyústěním pětiletých příprav programu, který se koná celý letošní rok. Vnímám to jako takové pokračování kroků, které proběhly v minulosti, mezi něž patří omluvy za smrt Jana Husa i přibližování se jednotlivých církví. Určitě bohoslužba smíření nemá v tuto chvíli obdoby a je historickým krokem,“ řekla ČRo.

U příležitosti výročí smrti Jana Husa se konala v pondělí 15. června bohoslužba smíření a odpuštění také ve Vatikánu. Na papežské koleji Nepomucenum se při ní setkali představitelé církví i českého státu. Českou delegaci přijal papež František. Vyzval k řešení historických otázek s novým náhledem a Husovu smrt na hranici označil za "tragickou".

Mistr Jan Hus | Foto: Michal Jindra

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme