Na svátek Rudých plachet se do Petrohradu sjely desetitisíce maturantů z celé země

V ruském Petrohradě až do rána slavili svátek Rudých plachet. Do severní ruské metropole na Něvě se sjely desetitisíce maturantů z celé země a také obrovské množství turistů, kteří přijeli vychutnat kouzlo vrcholících bílých nocí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílé noci v Petrohradě

Bílé noci v Petrohradě | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Lidé, kteří chtěli vidět představení na Něvě, zcela zaplnili nábřeží v délce několika kilometrů. Koncert na Palácovém náměstí je hlavně studentský svátek, den maturantů.

Návštěvníků mělo být podle lístků zhruba 70 tisíc, každý si s sebou navíc mohl vzít jednoho příbuzného nebo známého – celkem tedy show sledovalo až 140 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svátek Rudých plachet v ruském Petrohradě sledoval i zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Před zvednutým Trojickým mostem se v nepřehledném davu tlačí také skupina studentů petrohradských vysokých škol.

Alexej čeká hlavně na ohňostroj a hudební představení. Svátek Rudých plachet podle něj ztělesňuje kulturu, vzdělanost a námořní tradice Petrohradu, představení na řece pak vše přenáší do moderní doby. Je to vlastně svátek všech studentů na konci školního roku.

Důchodkyně Jelena Orlovová si stěžuje, že ohňostroj sice uvidí, ale s Rudými plachtami asi ne. Ani rozlehlé centrum Petrohradu není schopné pojmout tolik diváků, kolik jich letos přišlo a s každým rokem jich přibývá.

Krátce po půlnoci se petrohradské mosty zvedly. Noční slavnost začala ohňostrojem od Palácového mostu a ze špičky ostrova.

Někteří diváci, aby lépe viděli, lezli na reklamní billboardy nebo na nákladní auta, která přehradila cestu po Palácovém nábřeží. Ke zvednutému Trojickému mostu pak připlul koráb s rudými plachtami, lidé ho bouřlivě zdravili.

Tento večer je jediný v roce a má neopakovatelnou atmosféru – v severní ruské metropoli začala nejkratší bílá noc a nejdelší bílý den.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme