Michel Platini slaví 60. narozeniny. Je evropským favoritem na šéfa FIFA

Někdejšímu romantikovi na hřišti a současnému pragmatikovi v zákulisí Michelu Platinimu je dnes 60 let. Zároveň je bývalý kapitán francouzské reprezentace a stávající šéf Evropské fotbalové unie velkým kandidátem na uvolněný post šéfa FIFA. Sám ale kandidaturu neoznámil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerstvý šedesátník Michel Platini

Čerstvý šedesátník Michel Platini | Zdroj: Reuters

Korupční skandál na konci května rozmetal zavedené pořádky v Mezinárodní fotbalové federaci, která skoro po dvou desetiletích začíná hledat nového prezidenta. Tedy pokud 79letý a pětkrát do čela FIFA zvolený Sepp Blatter tentokrát dodrží slovo, skutečně odstoupí a v mimořádných volbách už nebude kandidovat.

Před časem by byl Michel Platini jeho přirozeným pokračovatelem. Ti dva se dlouho podporovali - až do loňského roku, kdy Platini Blatterovi vzkázal, že by měl splnit svůj slib a na konci čtvrtého funkčního období skončit. Sám se ale odmítl stát jeho protikandidátem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad budoucností čerstvého šedesátníka Michela Platiniho se zamyslel reportér ČRo Jan Kaliba

„Všichni chceme, aby FIFA byla transparentnější, aby fungovala lépe, byla solidárnější a měla respekt u všech, co milují fotbal. A udělám všechno proto, aby to tak bylo, ovšem ne z pozice jejího prezidenta,“ řekl vloni v srpnu Michel Platini.

„Řekl jsem, že můžu pana Blattera porazit. Ale myslel jsem tím za čtyři roky, za šest nebo za deset, pokud by k takovému souboji mělo dojít. Teď mě zajímá jenom UEFA,“ prozradil a o několik měsíců později se v Evropské fotbalové unii nechal potřetí v řadě zvolit prezidentem.

Od té doby se situace radikálně změnila a sám Platini po rozsáhlém zatýkání vysokých funkcionářů FIFA podezřelých z korupce vyzval Blattera k odchodu ze scény.

Mnoho evropských asociací by teď na Blatterově místě nejradši vidělo právě Platiniho. Jenže to ke zvolení zdaleka nestačí a v Blatterově početném a věrném fanklubu z Asie, Afriky či Ameriky bude Francouz podporu hledat jen těžko. A navíc stále mlčí a nedává najevo, jestli ji vůbec hledat chce.

„Michel Platini je přijatelný pro hodně zemí, dobře se jmenuje. Je to skvělý hráč, skvělý člověk, to ohromné plus. Kamkoli přijedete, máte o svou popularitu postaráno,“ přeje výbornou pověst šéfovi evropského fotbalu šéf FAČR Miroslav Pelta.

„Vzít si řízení UEFA je dřina, ale pořád to jsou civilizované země. Ale vzít celosvětový fotbal, to je hrozná práce. Ztrácíte soukromí, všechno. Asi ho budeme tlačit, aby kandidoval, ale nevím, jestli na to má chuť,“ přemýšlí hlava českých fotbalistů.

Rozhodnutí o další Platiniho kariéře možná padne v Praze, kam čerstvý šedesátník Platini přijede na závěr mistrovství Evropy do 21 let a také na jednání výkonného výboru UEFA.

Michel Platini | Foto: Český rozhlas

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme