Lídři eurozóny a Řecka mají na schůzce v Bruselu nejspíš poslední možnost k dohodě

Řecko dnes má nejspíš poslední příležitost k záchraně před platební neschopností a možná i chaotickým odchodem z eurozóny. Kvůli této hrozbě se v Bruselu na krizové schůzce sejdou premiéři a prezidenti států platících eurem. Řecku dali ultimátum: musí jim předložit plán na další úsporná opatření, jinak nedostane slíbenou půjčku a pak mu rychle dojdou peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

Ještě před summitem se mimořádně sejdou i ministři financí. Věřitelé půjčku nechtějí poskytnout, dokud Řecko nepřijme další úsporná opatření.

„Nezbývá čas na žádné hry. Jsme blízko momentu, kdy si řecká vláda bude muset vybrat mezi podle mě dobrou nabídkou další pomoci a platební neschopností,“ říká šéf evropských summitů Donald Tusk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krizová schůze v Bruselu má rozhodnout o budoucnosti Řecka v eurozóně. Příčiny a možné následky řecké krize připomněl redaktor Pavel Novák

Všechny dosavadní snahy Atén o uzavření dohody s mezinárodními věřiteli zatím zkrachovaly a výsledek dnešního summitu je pro Řecko klíčový.

Řecku hrozí bez další pomoci platební neschopnost, po které by se lidé nejspíš nedostali ke svým vkladům v bankách.

Následovat by mohl i chaotický odchod z eurozóny. Tak daleko ale podle francouzského prezidenta Francoise Hollanda řecká krize zajít nesmí:

„Řecká vláda i většina Řeků chtějí zůstat v eurozóně. Kabinet premiéra Alexise Tsiprase to stále opakuje. Takže bychom měli udělat všechno pro to, aby Řecko součástí eurozóny zůstalo. I kvůli závazkům, které Atény mají.“

Premiér Alexis Tsipras se prý chce dohodnout. Říká ale, že Řecko bojuje odvážnou bitvu a nepřipustí další zničující úsporná opatření.

Ondřej Houska, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme