Podle šéfa BBC čeká koncesionářské poplatky v Británii do 10 let zásadní reforma

Zdaleka nejen budoucnost pořadu Top Gear a jeho personální obsazení trápí britskou BBC. Ta se cítí být pod stále větším politickým tlakem. Některá média dokonce spekulují o nevyhlášené válce mezi Konzervativní stranou a BBC. Do toho se slavná korporace strachuje o další osud koncesionářských poplatků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BBC

BBC | Foto: Kateřina Křenová

Že by stávající model měl změnit, si myslí tak trochu překvapivě sám generální ředitel BBC lord Tony Hall.

Do deseti let předpovídá zánik koncesionářských poplatků v jejich stávající podobě s tím, že se financování veřejnoprávních médií musí přizpůsobit nové realitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

BBC řeší budoucnost koncesionářských poplatků i rostoucí politické tlaky. Informoval o tom zpravodaj Jiří Hošek

Britské domácnosti teď platí ročně 145 liber a 50 pencí, což je asi pět a půl tisíce korun. Týká se to primárně živého vysílání televize nebo nahrávání pořadů. Lidé, kteří si z iPlayeru BBC jen stahují odvysílané pořady, poplatky platit nemusí.

Reformu podle lorda Halla nemůže iniciovat sama BBC, ale současná vláda, která by prý měla vyvolat o celé věci širokou diskusi. Podle šéfa BBC se musí zajistit, aby za média veřejné služby platili všichni stejně.

O novinové titulky si v posledních hodinách řekl hlavní politický zpravodaj BBC Nick Robinson, který nařkl premiéra Davida Camerona z toho, že během kampaně před nedávnými volbami údajně ke svým spolupracovníkům pronesl, že BBC po volbách zavře.

BBC cítí rostoucí tlak politiků

Robinson netuší, zda šlo o nejapný žert, nebo výhrůžku, přiznává ale, že to zaměstnanci korporace vnímají jako další stupňování tlaku na BBC. Úřad premiéra v Downing Street odmítl jako nesmysl, že by premiér něco takového řekl.

Skutečnost, že David Cameron jmenoval do funkce ministra kultury Johna Whittingdala, což je dlouholetý kritik BBC a nepřítel systému jeho financování, se však považuje za jasný vzkaz. Ostatně Konzervativní strana BBC dlouhodobě vytýká, že je příliš levicová.

BBC poškodila kauza pedofilního moderátora Jimmyho Savila, řada Skotů také vloni nemohla korporaci přijít na jméno kvůli údajně nepřesnému a zaujatému informování před referendem o nezávislosti. Vytýká se jí i malá pestrost a nevyváženost ohledně zpravodajství o Evropské unii nebo o otázkách migrace.

Velké rezervy vidí i někdejší hlavní editor BBC a bývalý šéf BBC Sport Roger Mosey, který si myslím, že stanice u některých témat nedokáže nabídnout patřičnou názorovou pestrost a že je v zajetí určitého „liberálního skupinového uvažování“.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme