Zimní lyžařská sezóna je ještě daleko, ale na horách je živo. Pracuje se na nových lanovkách a sjezdovkách

28. červen 2015

Těžká technika, stroje a dělníci.....takto to teď vypadá v některých krkonošských střediscích. Vyrůstají tam nové lanovky, opravují se stávající, stavbaři budují parkoviště. Některé areály letos investují do novinek rekordní sumy.

Dělníci už mají vytyčenou trasu sjezdovky i lanovky od Hofmanových bud na vrchol Černé hory.

"Její délka je 1200 metrů k této lanovkce bude nová sjezdovka Hofmanka, na které budujeme zařízení na výrobu sněhu", říká šéf Skiresortu Černá hora - Pec Petr Hynek.

A dodává, že zázemí pro zasněžování na tomto svahu je téměř dokončeno: "Do konce června bude zasněžování hotovo, potáhneme ještě kanalizaci, protože příští rok plánujeme výstavbu úplně nových sociálních zařízení, protože tím ta stanice trpí".

Čtěte také

Těžká tehcnika naváží beton, stavbaři už postavili polovinu patek pro sloupy.

Podle Marka Lemberta, pracovníka areálu, počasí zatím přeje, což je právě na horách dost důležité: "Budeme se snažit stavět aby to bylo co nejrychlejší a nejlevnější, stavět ze země, pokud to možné nebude, budeme muset některé sloupy odlétat vrtulníkem".

Živo je také na stavbě v Peci pod Sněžkou, kde už stavbaři demontovali stávající vlek

"Ten je nahrazován novou čtyřsedačkovou lanovkou, která bude mít posunut výstup asi o 80 metrů výše oproti současnému vleku", vysvětluje Petr Hynek.

Lanovka na Sněžku

Letošní historicky nejvyšší investice ve Skiresortu Černá hora - Pec se promítne do ceny nadcházející sezóny: "Předpokládáme navýšení o cca 5 procent v cenách na příští lyžařskou sezónu".

Investuje se i v dalších krkonošských střediscích, například ve Špindlerově Mlýně se zdokonaluje systém zasněžování a plánuje se stavba nového nástupiště, které se v únoru zřítilo a zároveň také stavba nové šestisedačkové lanovky.

Bez novinek nezůstane ani areál Herlíkovice - Bubákov. Tady stavbaři pracují na přibližovací lanovce přes Labe, která lyžaře dostane z parkoviště k dolní stanici lanovky na Bubákově.


Zvětšit mapu
Spustit audio