Evropa přišla kvůli ruské krizi o 100 miliard eur, tvrdí vídeňští ekonomové

Vídeňský ústav pro výzkum hospodářství WIFO spočítal ekonomické ztráty, které Evropa pocítí kvůli ruské krizi. Dospěl k částce 100 miliard eur, tedy v přepočtu asi 2,75 bilionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Hlavní příčinou jsou sankce, které na sebe vzájemně uvalily Rusko a Evropa. Velkou roli ale hraje i hospodářská krize.

Ruská ekonomika skomírala už před zavedením sankcí. Rozhodně jí nepomohly ani klesající ceny ropy, protože je to jedna z mála komodit, za kterou může Rusko získávat devizy.

Evropským podnikům se navíc v zemi daří méně prodávat. Na tamním trhu klesla poptávka a některé firmy nemohou své výrobky kvůli sankcím prodávat vůbec.

Největší ztráty zřejmě čekají Německo, kde může přijít o práci až půl milionu lidí, a také Estonsko, jehož hospodářství by mohlo klesnout o více než 15 procent.

Podle rakouských odborníků může mnoho zemí přijít kvůli ruské krizi o značnou část z předpokládaného růstu hrubé přidané hodnoty. Ukazatel počítá rozdíl mezi hodnotou výroby a služeb a náklady na jejich produkci.

Velmi citelnou ztrátu předpovídá rakouský ústav především Pobaltí a Estonsku, kde by hrubá přidaná hodnota mohla klesnout až o téměř 16 procent. O více než jedno procento se může snížit i ve Finsku, Polsku nebo Německu. Konkrétně pro Německo by to mohlo znamenat ztrátu 27 miliard eur.

České podniky si v mnoha případech dokázaly najít jiné zákazníky. Například Škodovka úspěšně prodává v Číně. Hamé má závod přímo v Rusku a přes 80 procent výrobků se prodá přímo na místním trhu. Mlékárna Olma vyváží produkty například do Polska, do Číny nebo Libanonu.

Jitka Hanžlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme