Žalobce navrhl tresty v kauze ProMoPro. Pro úředníky chce 4 až 4,5 roku vězení

Státní zástupce navrhl tresty pro aktéry kauzy ProMoPro. Pro obžalované úředníky požaduje 4 až 4,5 roku a zákaz činnosti v úřadech, které rozhodují o majetku státu. Nejpřísnější tresty chce žalobce pro zástupce firem, pro bývalého jednatele Promopra Jaroslava Veselého a Vlastimila Maxu z hlavní subdodavatelské firmy požaduje osm až devět let. Uvedla to agentura ČTK s odvoláním na mluvčí pražského městského soudu Markétu Puci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

ProMoPro získalo v roce 2008 od Úřadu vlády bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví EU.

Obžaloba tvrdí, že někdejší šéfka sekce pro předsednictví ČR Jana Hendrichová společně s tehdejším ředitelem odboru logistiky Radomírem Karlíkem a bývalým ředitelem odboru rozpočtu a veřejných zakázek Davidem Mlíčkem tuto firmu účelově a nedůvodně upřednostnili na úkor jiných potenciálních zájemců o veřejnou zakázku.

Trojice navíc údajně nezajistila dostatečné kontrolní mechanismy k odhalení podvržených faktur. Stát, jako poškozený, vyčíslil škodu na 938 milionů korun.

Vedli řádný život

Státní zástupce Tomáš Černý v závěrečné řeči připustil, že Hendrichová, Karlík i Mlíčko vždy vedli řádný život.

„Podle mě je třeba zohlednit skutečnost, že nebylo zjištěno, že by se předmětnou trestnou činností nějak obohatili,“ uvedl. Uznal také, že zajištění českého předsednictví bylo velmi hektické. Na druhé straně je prý přitěžující okolností výše způsobené škody a také to, že trestná činnost měla pokračující charakter.

Tresty pro bývalé vysoce postavené úředníky navrhl Černý u spodní hranice zákonné sazby, která činí tři až deset let odnětí svobody. Účast na trestné činnosti zhodnotil jako vyšší u Karlíka, pro kterého chce 4,5 roku vězení. Hendrichovou a Mlíčka by poslal za mříže na čtyři roky.

Jednatelům Veselému a Maxovi přitěžuje podle žalobce to, že se dopustili jednak podvodu, jednak legalizace výnosů z trestné činnosti. Stěžejní je prý výše škody a také to, že jejich společnosti na trestné činnosti přímo profitovaly.

Obžalovaní vinu popírají

Vedle odnětí svobody požaduje pro oba muže zákaz činnosti ve statutárních orgánech společností a také zákaz podnikání v oblasti poskytování služeb audiovizuální techniky. Zvažoval u nich prý i trest propadnutí majetku, od něj ale ustoupil s tím, že přednost má náhrada škody a propadnutí majetku by už nemělo žádný efekt.

Dalších pět obviněných jednatelů zúčastněných firem by podle Černého mělo strávit ve vězení zhruba šest let.

Obžalovaní vinu popírají. Hendrichová například poukázala na to, že nikoho z ProMoPra neznala, a neměla tedy důvod tuto společnost protežovat. Obhájci také zpochybnili znalecký posudek k vyčíslení škody, který předložil státní zástupce.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme