Krajský dětský domov pomáhá těm nejmenším už 60 let

22. červen 2015

Krajský domov pro děti do tří let v Karlových Varech existuje už 60 let. Za dobu svého působení se provoz zařízení výrazně změnil. Stále ale zůstává důležitým článkem v péči o nezaopatřené děti. V poslední době se navíc stále častěji daří vrátit děti do původní rodiny.

Je slunné dopoledne a děti si se sestřičkami hrají ve skryté zahradě uprostřed lázeňských serpentin, v sídle krajského domova pro děti do tří let. Některé dnes vyrazily na výlet ke koním. Jinak je tady dohromady obsazených 32 z padesáti lůžek.

V poslední době se stále častěji daří vracet děti do původních rodin. Minulý rok to bylo ve více než v polovině ze skoro padesáti případů. Podle ředitelky domova Eriky Pavlové je to i díky takzvaným edukačním pobytům. V rámci nich mohou nabídnout až na půl roku ubytování a pomoc nezkušeným maminkám.

„Pokud je to pro maminku první dítě, tak většinou zkušenost nemá. Takže jim sestřičky pomůžou nastavit denní režim dětí a učí je krmit. K dispozici mají psychologa a fyzioterapeutky, které nejenom s miminkem cvičí, ale i maminku naučí, jak dítě podpořit v rozvoji psychomotorického vývoje,“ říká Pavlová.

Na začátku června uplynulo 60 let od otevření v té době Krajského kojeneckého ústavu. Jak popisuje sestřička Martina Fuksová, která tu pracuje 35 let, dnes všechno funguje úplně jinak.

„Změnilo se to diametrálně, protože když jsme začínali, tak zde byla daleko větší kapacita. Každá z nás měla na starosti až sedm zdravých dětí a ještě dohromady jsme měli společný pokoj, kde byly postižené děti. Té práce bylo opravdu hodně. Dnes už tady postižené děti nemáme a každá máme určenou svojí skupinu dětí,“ popisuje Fuksová.

Podle ředitelky Eriky Pavlové se málokdy stane, že nenajdou vhodnou rodinu. V případě, že je na řadě náhradní péče. Mají na to šest měsíců. Pokud se nová rodina nenajde v České republice, bývá šance ještě v zahraničí.

„V podstatě je to poslední možnost pro děti, jak se dostat do rodiny. Jejich dokumentace je předána Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně a ti následně kontaktují ostatní země. Většinou jsou to evropské státy a tam vybírají potom žadatele ze zahraničí,“ uzavírá Erika Pavlová s tím, že minulý rok do náhradní rodiny v zahraničí šly dvě děti.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio