Semily se potýkají s nedostatkem zubařů. Problémy mají i další obce

Pronájem ordinace za symbolickou korunu nebo byt pro celou lékařovu rodinu – podobné výhody nabízejí některá města a obce v regionech, kde se potýkají s nedostatkem praktických a zubních lékařů. Patří mezi ně i východočeské Semily. Sehnat zubaře je tam velký problém už teď, většina obvodních lékařů je navíc v důchodovém věku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: FreeDigitalPhotos.net

„Zubařka, co jsem měl, skončila a šla do důchodu. V celém okolí nemůžu sehnat zubaře. Už jsem zkoušel Železný Brod, Turnov – všude mají plno,“ stěžuje si Pavel ze Semil.

Starostka Lena Mlejnková z Volby pro Semily upozorňuje, že jde o dlouhodobý problém, který se ale teď vyhrotil: „V současné chvíli jeden lékař odevzdal svůj registr na krajský úřad a tito pacienti nemají zajištěnou péči.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Semily i další obce se potýkají s nedostatkem zubařů a praktických lékařů. Starostové volají po systémových opatřeních ve zdravotnictví

Podobné starosti podle ní mají lidé i jinde, věc by se proto měla řešit systémově. Pro je také Svaz měst a obcí.

„Pojišťovny by mohly bonifikovat lékaře, kteří budou působit v méně atraktivních oblastech. Podle měst a obcí by byl také rozumný dotační titul na vybavení ordinací. A také hrazení nákladů souvisejících se zdravotní obslužností,“ představuje některé návrhy mluvčí svazu Štěpánka Filipová.

VZP už podle mluvčího Oldřicha Tichého takový program má. Je ale otázkou, zda je pro lékaře dostatečně motivující. „Všeobecná zdravotní pojišťovna má už několik let program nazvaný Malá praxe, do kterého mohou být zařazeni a finančně zvýhodněni lékaři primární péče,“ říká Tichý.

Často odcházejí do zahraničí

Dodává, že ministerstvo plánuje od příštího roku další motivační program, který by měl zubaře nebo čím dál více chybějící obvodní lékaře do měst, jako jsou Semily, nalákat. Podrobnosti ale podle něj zatím nejsou známé.

Semily teď vyjednávají s jednou zubařkou. Podle starostky Mlejnkové ale ani víc peněz nemusí doktory do menších měst a obcí nalákat.

„Problém vidím v tom, že máme málo absolventů a málo lékařů. Pokud by jich byl dostatek, tak někdo může zvažovat založit praxi třeba v místě bydliště, ač v ekonomicky neatraktivní oblasti,“ uvažuje.

Podle Svazu měst a obcí by měly nemocnice také zvýšit počet míst, kde lékaři vykonávají povinnou praxi, a za jejich služby jim zaplatit. Doteď podle Filipové platí za svou praxi spíš sami absolventi.

„Lékaři musí nemocnicím hradit vysoké úhrady za to, aby vůbec mohli praxi vykonávat. Přitom pro nemocnice pracují zadarmo a mzdy v systému rezidenčních míst hradí stát,“ vysvětluje mluvčí svazu. Velmi často se pak stává, že po skončení praxe odejdou lékaři do zahraničí.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme