Spojené státy musí překonat historické dědictví rasismu, řekl prezident Obama

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že Spojené státy se teprve musejí vyléčit z rasismu. Okomentoval tak situaci v zemi pár dnů po rasově motivovaném útoku v Charlestonu. Jednadvacetiletý běloch, který zastřelil v kostele devět Afroameričanů, je v policejní vazbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zločin šokoval Jižní Karolínu a rozpoutal celonárodní debatu o rasových otázkách i pravidlech držení střelné zbraně.

Obama nazval rasismus dědictvím historie – otroctví i následného institucionálního rasismu. Ten je podle něj hluboce zakořeněný v „národní genetické informaci.“ Spojené státy se tak prý musí s touto „nákazou“ dál bít, aby ji odstranily z veřejného života.

Prezident upozornil na to, že rasismus z veřejného prostoru nezmizí jen kvůli tomu, že už jsou naprostou vyloučené takové poznámky.

Charleston si připomněl památku obětí útoku v černošském kostele

Číst článek

Řekl také, že jeho zvolení prvním černošským prezidentem neznamenalo, že se předsudky v americké společnosti mění i v jiných rovinách.

V Jižní Karolíně považují někteří za projev rasismu a útok na černošskou komunitu používání konfederační vlajky. Zástava sedmi otrokářských států z občanské války stále vlaje nad kongresem v hlavním městě státu Columbii.

Část místních lidí i zástupců státního shromáždění, kteří by museli o jejím odstranění rozhodnout, to ale odmítá. Zástava je podle nich historickým symbolem a součástí historického dědictví amerického jihu.

Kvůli silné diskuzi změnili rétoriku i někteří republikánští politici. K odstranění konfederační vlajky už vyzval třeba prezidentský kandidát a bývalý guvernér státu Florida Jeb Bush.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme