Maďarsko představí podobu plotu na hranicích se Srbskem. Má bránit imigraci

Maďarsko chce na hranicích se Srbskem postavit čtyřmetrový plot, aby zastavilo příliv migrantů. Ministr vnitra by měl pozítří představit, jak by konstrukčně stavba mohla vypadat. Šéf resortu zahraničí Péter Szíjjártó už uvedl, že bariéra bude 175 kilometrů dlouhá. Maďarsko si podle něj nemůže dovolit čekat, až se Evropská unie domluví na řešení uprchlické krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Stock Exchange

O začátku stavby musí rozhodnout maďarská vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem. Spekuluje se o tom, že by se mohlo jednat o neprůstupnou bariéru v podobě čtyřmetrového vojenského plotu s točitým ostnatým drátem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na situaci u hranic Maďarska a Srbska se zpravodaje Českého rozhlasu Martina Ježka ptala Zuzana Burešová

Podle zpravodaje Českého rozhlasu Martina Ježka se na srbské straně hranic uprchlíci skrývají především v lesích, případně ve vybydlených víkendových chatách v okolí měst.

„V centru Subotice, což je poslední srbské město před hranicí, žádné uprchlíky nenajdete,“ popsal z místa. „Rozhodně jich tu jsou stovky a tisíce, ale každopádně ne v centru města,“ dodal.

Lidé na srbské straně hranic podle něj doufají, že se plot nepostaví. Pro jejich praktický život by to ale nemělo být podstatné, protože bariéra má bránit pouze ilegálním imigrantům. S platnými doklady ji bude možné přejít.

Uprchlíci proudí ze Srbska do Maďarska a následně dál do střední Evropy.

Hranice Maďarsko - Srbsko | Foto: Český rozhlas

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme