Odvolání bývalého hlavního hygienika Víta proti tříleté podmínce znovu projedná soud

Bývalý hlavní hygienik Michael Vít dnes znovu stane před Městským soudem v Praze. Vloni mu Obvodní soud pro Prahu 2 vyměřil tříletý trest s pětiletou podmínkou za to, že uzavřel pro ministerstvo zdravotnictví nadbytečné smlouvy. Vít i státní zástupce se proti rozsudku odvolali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý hlavní hygienik Michael Vít u Městského soudu v Praze

Bývalý hlavní hygienik Michael Vít u Městského soudu v Praze | Foto: Iveta Záleská

Michael Vít v roce 2007 coby hlavní hygienik a náměstek ministra zdravotnictví uzavřel poradenské smlouvy. Podle obžaloby ale byly zbytečné, protože se o analýzy měli starat lidé z ministerstva a nebylo nutné platit za externí spolupracovníky.

Soud za to Víta potrestal tříletým trestem s pětiletou podmínkou.

„Kromě výroku o trestu zazněl před Obvodním soudem pro Prahu 2 i výrok o náhradě škody, kdy je obžalovaný povinen uhradit škodu České republice, konkrétně ministerstvu zdravotnictví, ve výši 1 764 000 korun,“ říká mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

„Tento rozsudek není pravomocný. Odvolal se proti němu jak obžalovaný, tak státní zástupce. Právě tato odvolání projedná dnes Městský soud v Praze ve veřejném zasedání,“ potvrdila mluvčí.

Michael Vít s médii od začátku nekomunikuje a případ nekomentuje, a tak včera neodpověděl ani na SMS zprávu, kterou mu Český rozhlas zaslal. Vloni před soudem při své závěrečné řeči ale řekl, že se cítí nevinen. Podle něj byla jediným jeho cílem ochrana zdraví obyvatel.

Michael Vít, kterého kvůli obvinění tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 odvolal z postu hlavního hygienika České republiky, přesto dál pracuje ve státní správě. Vede Centrum hygieny práce a pracovního lékařství při Státním zdravotním ústavu.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme