Zastupitelé podpořili stavbu severní varianty obchvatu Náchoda

Náchodští zastupitelé schválili podporu stavby severní varianty obchvatu města. Zástupci Strany zelených usnesení nepodpořili. Do konce června by měl stavební úřad v Náchodě vydat v pořadí už několikáté územní rozhodnutí za posledních 17 let, kdy se o obchvatu jedná. Zastupitelé proto také dali vedení radnice mandát pro všechna jednání spojená s obchvatem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba jihovýchodního obchvatu Chebu

Stavba jihovýchodního obchvatu Chebu | Foto: Zdeněk Trnka

Nejprve se bude jednat se dvěma rodinami, jejichž domy se musí zbourat. Vedení města s nimi bude mluvit o možnostech náhrady.

„Musí vidět světýlko v tunelu, aby měli nějakou budoucnost. Aby se nestalo to, že s nimi nikdo nemluví a že pak přijede bagr a zbourá jim barák," řekl starosta Jan Birke z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kromě dvou podpořili všichni náchodští zastupitelé plán stavby severní varianty obchvatu. Podrobnosti zjišťovala Kristýna Štanderová

Pokud stavební úřad vydá souhlasné územní rozhodnutí, dostane město od státu peníze na výkupy pozemků a nemovitostí. Ceny mohou být oproti těm běžným poměrně vysoké.

„Budeme používat zákon o výkupu pozemků, kdy je možné ministra požádat o výjimku šesti, osmi až dvanáctinásobku. Máme tady nějaký prostor a budeme ho chtít samozřejmě využít. A uvidíme, jaké budou požadavky obyvatel," vysvětlil Birke.

Spor o severní variantu obchvatu

Dva zástupci Strany zelených se zdrželi hlasování. Michal Kudrnáč navrhoval usnesení rozdělit na dvě části. Chtěl dát mandát vedení města pro jednání, vadila mu severní varianta obchvatu. Ostatní zastupitelé to ale neschválili.

„Obchvat se připravuje 17 let, projekt je starý dokonce desítky let. V dnešní době to považujeme za řešení, které je velmi zastaralé a které je velmi necitlivé nejenom k náchodskému okolí, ale především k jeho obyvatelům," upozornil Kudrnáč.

Podle několik let starého sčítání projede Náchodem každý den dvacet čtyři tisíc osobních aut a šest tisíc kamionů. Petici za obchvat proto před lety podepsalo zhruba 6500 lidí. Za včerejší výsledek hlasování zastupitelům poděkoval Libor Fiedler.

„Jezdím do starého města po dálnici, mám s tím neustále problémy. Vím, že kolem dálnice žije pět tisíc lidí, ne-li víc. Ti všichni to tam čuchají, poslouchají. Když pár lidí proti tomu bojuje, tak mně to bytostně vadí," dodal Fiedler.

Proti severní variantě obchvatu už řadu let bojuje právě Strana zelených a Sbor dobrovolných občanů. Michal Kudrnáč má prý informace o tom, že kladné územní rozhodnutí bude připomínkovat řada lidí.

Kristýna Štanderová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme