Vliv radikálních stran na Slovensku roste. Vymezují se proti běžencům

Po víkendové demonstraci proti imigraci v centru Bratislavy řeší Slovensko politické ambice ultrapravicových sil. Voliče by mohly oslovit nenávistnou rétorikou proti běžencům. Parlamentní volby jsou na Slovensku už příští rok na jaře. Do Národní rady by se tak mohli dostat i politici s velmi extrémistickými názory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Župan Banskobystrického kraje Marián Kotleba řeční k účastníkům demonstrace proti přílivu uprchlíků do Evropy

Župan Banskobystrického kraje Marián Kotleba řeční k účastníkům demonstrace proti přílivu uprchlíků do Evropy | Zdroj: ČTK

Obavy Slováků z politických radikálů jsou podle zpravodaje Českého rozhlasu Petra Vavroušky vážné. Svědčí o tom i titulní strany slovenských deníků.

„Deník Sme na titulní straně varuje: Radikálové mají ve volbách šanci. Konkurenční Denník N se ptá: Budou teď extremisté růst? A analytici shodně odpovídají, že ano, ta hrozba je veliká,“ přibližuje Vavrouška a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Vliv ultrapravicových stran na Slovensku sílí. Novým tématem jsou běženci. Téma pro zpravodaje Petra Vavroušku

„O víkendu se poprvé spojily nejrůznější ultrapravicové až neonacistické síly. Spojil je odpor proti běžencům. Pokud by se jim podařilo domluvit na vytvoření jedné politické strany, tak mají reálnou možnost dostat se do slovenského parlamentu.“

Z řečníků měl v sobotu největší ohlas Marian Kotleba, župan Banskobystrického kraje.

V minulosti byl předsedou ultranacionalistické strany Slovenská pospolitost, kterou ale nejvyšší soud rozpustil. Dnes je hlavní postavou Lidové strany Naše Slovensko.

Kolik stojí pevnost Evropa? A kdo na ní vydělává?

Číst článek

Celou akci svolal a organizoval Lukáš Kopáč, který veřejně na internetu dlouhodobě útočí na nejrůznější menšiny. Je známý svými xenofobními a rasistickými postoji. Kopáčovým cílem je skutečně vstup do politiky.

„V první řadě uvažuji o změně politického systému. Změnou myslím v první řadě zastavení korupčních praktik. Musíme si uvědomit, že tento stát, který vládne na Slovensku i v Čechách, je řešitelný jen politickou cestou,“ poznamenal Kopáč.

Proto by si přál, aby lidé začali volit i strany s extrémními názory. Ty mají v současné době nové téma. V minulosti se ostře vymezovaly proti Maďarům a Romům, teď jde o běžence.

Demonstranti si na akci přinesli řadu transparentů | Foto: ČTK

S přijímáním migrantů podle průzkumu nesouhlasí až 70 procent slovenské společnosti. Podobné demonstrace, jako byla ta sobotní, proto plánují organizátoři i v budoucnu.

„V první řadě budeme čekat na odezvu veřejnosti. Pokud se bude s naším postupem ztotožňovat, tak určitě budeme pokračovat,“ uvedl Kopáč.

Po násilnostech během sobotního protestu proti imigrantům chce Slovensko zpřísnit pravidla demonstrací. Omezení může být jednou z možností, jak oslabit vliv extremistů. Slovenský premiér Robert Fico navrhuje následující:

„Tam, kde by byly tyto informace natolik závažné, že by potvrzovaly vysokou pravděpodobnost násilností, rozbíjení majetku, útoků na fyzické osoby, by mohl přijít i zákaz konání takové akce.“

Účastníci protestu šlapou po roztrhané vlajce Evropské unie | Foto: ČTK

Petr Vavrouška, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme