'Lvíčata' si mohou splnit sen, hrají i o postup na olympiádu

Minimálně jeden z týmů, a za určitých okolností dokonce oba, bude mít na konci posledního zápasu skupiny A mezi ČR a Německem jistotu postupu nejen do semifinále mistrovství Evropy jednadvacetiletých, ale také na olympijské hry do Ria.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoper reprezentační jednadvacítky Tomáš Kalas

Stoper reprezentační jednadvacítky Tomáš Kalas | Foto: Pavel Jiřík ml.

„Když jsem byl malý, tak jsem se samozřejmě na olympijské hry pokaždé díval. Rodiče mi dokonce koupili herní konzolu, na které jsem si hrál na olympionika. Myslím, že dostat se na OH je cílem každého sportovce, a my teď máme velkou možnost si tenhle sen splnit,“ věří záložník Německa Johannes Geis.

Šanci proniknout mezi olympioniky nejen virtuálně má teď právě díky svému mládí, protože až na tři výjimky v každém mužstvu smění hrát olympijský turnaj jen fotbalisté do 23 let. Jde zřejmě o jeho poslední šanci, pro Tokio 2020 už by byl příliš starý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stoper reprezentace do 21 letý Tomáš Kalas byl i skvělým atletem, o OH ale bude bojovat jako fotbalista

Jedinečnou příležitost vnímají i čeští reprezentanti. Také oni měli své dětské olympijské sny, a jedno z fotbalových „lvíčat" si dokonce představovalo, jak na olympijských hrách startuje v úplně jiném sportu.

„Když jsem byl mladší, dělával jsem atletiku. Hrával jsem olympijské hry, ale jako atlet. Olympiáda je pro nás velkou motivací. Pro každého znamená hodně a ne každý může říct, že byl na olympiádě. Jel bych tam rád,“ přiznává Tomáš Kalas.

V atletice byl Tomáš Kalas byl dorosteneckým šampionem ve skoku do dálky s osobním rekordem skoro sedm metrů, hladkou stovku běhával za 11 sekund a ještě před pěti lety porazil v exhibiční části výškařského závodu Hanácká laťka legendárního Tomáše Dvořáka výkonem 186 centimetrů.

Čeští mladíci mají porazit Němce, v jejich soutěži se prosadit nedokázali

Číst článek

Dnes večer v Edenu bude svůj skvělý výskok uplatňovat proti německým útočníkům, aby olympijský sen pomohl splnit nejen sobě a spoluhráčům, ale třeba i trenérovi Jakubu Dovalilovi.

„Myslím, že by to bylo hezké. Nejedná se jen o fotbal, ale mělo by ti i společenský přesah, byl by kolektivní sport na olympiádě. Bavili jsme se s realizačním týmem, že nám to utelko v Dánsku a bylo by pro nás smutné se podruhé za sebou nekvalifikovat,“ říká trenér „lvíčat“.

Vítězství nad Německem znamená pro české fotbalisty olympijskou jistotu, ale za určitých okolností ještě nezhasne naděje na cestu do Ria ani při porážce. V pražském Edenu se hraje od 20.45, celý zápas vysíláme v přímém přenosu na streamu Český rozhlas Sport, který naladíte digitálně na našem webu nebo v mobilní aplikaci iRadio.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme