Nadační fond rozdělil mladým sportovcům milion. Nejvíc získala plavkyně Mišendová

Už druhým rokem Fond Magnesia GO ve spolupráci s iniciátorem a ambasadorem projektu Ondřejem Vetchým finančně podporuje mladé sportovce a tím se podílí na splnění jejich snů. Letos si rozdělilo milion korun šest talentovaných reprezentantů, a to nejen z Česka, ale premiérově také dva Slováci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězka Bára Mišendová mezi Alessandrem Pasqualem generálním ředitelem KMV a Ondřejem Vetchým ambasadorem Fondu Magnesia GO

Vítězka Bára Mišendová mezi Alessandrem Pasqualem generálním ředitelem KMV a Ondřejem Vetchým ambasadorem Fondu Magnesia GO | Foto: Jan Hromádko

„30 roků jsem sportoval a lidé, které jsem během té cesty potkal a sportují, pro mě reprezentují hodnoty, které těžko nacházím. Proto si myslím, že sport je jedna z věcí, který profiluje charakter člověka,“ říká patron projektu a náruživý sportovec Ondřej Vetchý, proč se rozhodl juniorským reprezentantům pomáhat.

Hlavním kritériem výběru finalistů jsou nejen sportovní výsledky, ale také morální vlastnosti. „Odvaha, osobní odpovědnost, když to nejde, tak na to nehledět a přidat, zatáhnout za druhého. To jsou věci, které vedou k tomu, aby byl člověk odolnější,“ přemýšlí Vetchý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozdělování podpory mladým sportovcům navštívil i reportér ČRo Jakub Kanta

První ročník ho v tom jen utvrdil. Vždyť například loni oceněný kajakář Jiří Prskavec od té doby vyhrál MS do 23 let nebo ovládl nedávný Světový pohár v Praze Troji. Dalším příkladem může být plavec Jan Micka, který se zařadil mezi širší světovou špičku a už má jistý start na olympiádě v Riu.

Letos se počet přihlášených talentů výrazně zvýšil i díky rozšíření na Slovensko. Na organizátory tak čekala těžká práce. „Pak máte třeba 30 sportovců, kteří jsou hodně blízko. Je to o konzultaci s trenéry a svazy,“ vysvětluje Martin Karas z firmy, která projekt podporuje.

Odměnění sportovci z fondu Magnesia GO:
1. Barbora Mišendová (plavkyně) – 350 000 Kč
2. Jan Kříž (rychlolezec) – 250 000 Kč
3. Barbora Průdková (cyklistka) 150 000 Kč
4. Jan Doležal (desetibojař) 100 000 Kč
5. Donovan Džavoronok (volejbal) 80 000 Kč
6. Jakub Matúš (sprinter) 70 000 Kč

„Vybírání bylo nesmírně těžké. Je to dobrá zpráva a signál pro veřejnost, že jestli si nezpackají život, nezraní se a zůstanou u sportu, čeká nás krásná budoucnost, protože máme obrovskou základnu vynikajících mladých sportovců,“ dodává Ondřej Vetchý.

Do finální šestky nakonec vybrali destibojaře Jana Doležala, volejbalistu Donovana Džavoronoka, bikerku Barbora Půtkovou, horolezce Jana Kříže a také dva slovenské zástupce - sprintera Jakuba Matúše a plavkyni Barboru Mišendovou.

Šest oceněných sportovců. Zprava Doležal, Mišendová, Džavoronok, Kříž a Průdková, sprintera Matúše zastoupil na předávání bratranec | Foto: Jan Hromádko

O konkrétním rozdělení finanční částky mezi mladé sportovce pak rozhodovalo umístění v internetovém hlasování a dnes si odměny slavnostně převzali.

„V prvé řadě to využiju na chyty, na kterých trénuji. Potom na cesty po závodech a soustředění v zahraničí,“ nastínil rychlolezec Jan Kříž, na co prostředky využije. Vyjádření ostatních obdarovaných byla velmi podobná.

Jakub Kanta, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme