Státní zástupkyně žádá pro bývalého hlavního hygienika Víta přísnější trest

Městský soud v Praze odročil na příští týden rozhodnutí v případu odvolání bývalého hlavního hygienika Michaela Víta. Vloni mu Obvodní soud pro Prahu 2 vyměřil tříletý trest s dvouletou podmínkou za to, že pro ministerstvo zdravotnictví sjednal zbytečné poradenské služby. Žalobkyně dnes u soudu navrhla pro Víta přísnější trest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý hlavní hygienik Michael Vít u Městského soudu v Praze

Bývalý hlavní hygienik Michael Vít u Městského soudu v Praze | Foto: Iveta Záleská

Podle obžaloby měl Michael Vít opakovaně sjednat z pozice náměstka ministra zdravotnictví zbytečné poradenské služby, za které zaplatil svému známému Otakarovi Vychodilovi téměř dva miliony korun.

Odborná hodnota poradenských textů údajně byla nulová. Podle obžaloby se o analýzy měli starat lidé z ministerstva, a nebylo tedy nutné je zajišťovat externě.

Vloni Michaela Víta Obvodní soud pro Prahu 2 potrestal třemi roky s podmínkou na pět let. Vít by měl také zaplatit škodu, kterou tím státu způsobil.

Státní zástupkyně Petra Lukášová ale v odvolání požaduje pro Víta pokutu a zpřísnění trestu.

„Myslíme si, že je na místě ukládat peněžitý trest tak, jak padlo už u veřejného zasedání. A to ve výměře zhruba půl milionu korun A myslíme si, že by stálo za úvahu zvážit i, zda není na místě uložit v daném případě i nepodmíněný trest s ohledem na charakter celé trestné činnosti,“ uvedla.

Michael Vít po jednání přiznal pochybení s tím, že to ale nebyl úmysl, a požaduje zrušení trestu. Advokát Víta po odvolacím soudu chce, aby soud nařídil nové projednání případu.

Městský soud v Praze by měl v případu odvolání Michaela Víta rozhodnout příští úterý.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme