Na severu Srbska se hromadí uprchlíci, kteří se snaží ilegálně dostat do Maďarska

Informace o tom, že se na maďarsko-srbské hranici má stavět čtyři metry vysoký plot, se roznesla i mezi uprchlíky, kteří se chtějí dostat do schengenského prostoru. Proto se teď snaží dostat ze Srbska rychleji než dosud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těmto afghánským uprchlíkům se srbsko-maďarskou hranici ještě podařilo přejít

Těmto afghánským uprchlíkům se srbsko-maďarskou hranici ještě podařilo přejít | Zdroj: Reuters

Migranti, kteří se pokouší překročit hranici do schengenského prostoru a cestovat dál do střední a západní Evropy, se hromadí na severu Srbska. Většinou se skrývají na okrajích měst nebo v parcích či lesích a čekají na příležitost, aby mohli přejít hranici do Maďarska.

Takovýto obrázek se nabízí i v severosrbském městě Subotica, kde se uprchlíci shromažďují mimo jiné v bývalé cihelně. Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Martina Ježka jich je tam momentálně několik desítek, možná víc než stovka. Na náměstí je ale nepotkáte.

I když se příhraniční oblasti Srbska v souvislosti s utečenci potýkají s řadou problémů, místní obyvatelé s nimi spíše soucítí. Srbsko je totiž také země, která má uprchlickou historii, a to poměrně nedávnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na severu Srbska se hromadí uprchlíci, kteří se snaží ilegálně překročit hranici do Maďarska. Z místa se přihlásil zpravodaj Martin Ježek

Místní ale mají také trochu obavy z toho, co by se stalo, kdyby po zbudování maďarského plotu všichni uprchlíci uvízli v Srbsku. „To by potom byly problémy, které si nikdo ani předem ani neumí představit,“ poznamenává zpravodaj.

Čtyři metry vysoký plot by měl být po celé délce hranice kromě samotných hraničních přechodů. Legální přeshraniční pohyb tím nemá být nijak omezen. Jak přesně bude plot vypadat, není zatím jasné. Budapešť ale chce jeho podobu představit už brzy.

Podle některých dohadů by měl mít ostnatý drát a vypadat podobně jako vojenská bariéra. Objevily se dokonce i zprávy, že případný narušitel by měl být terčem střelby, to ale maďarská strana dementovala.

Život nám to nezmění, shodují se v názoru na plot lidé na srbsko-maďarské hranici

Číst článek

mta, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme