Jan Fingerland: Islámský stát ochutnává porážku aneb Kurdové před Rakkou

23. červen 2015

Islámský stát už ztratil kouzlo neporazitelnosti, ale neztratil image děsivé síly. Řetěz kurdských vítězství nad extremisty ukazuje, že nad Islámským státem lze vyhrát nejen bitvu, ale i válku.

Válečná situace v Sýrii je samozřejmě komplikovaná a na řadě míst Islámský stát stále ještě vítězí. Ovšem fronta mezi IS a syrskými Kurdy z Jednotek lidové obrany YPG na severu Sýrie se už celé měsíce pohybuje v neprospěch islamistů – a to čím dál rychleji.

Minulý týden dobyli město Tall Abjad, a přerušili tak důležitý zásobovací kanál Islámského státu. Poté získali také Ajin Isa, což znamenalo, že získali kontrolu nad silnicí, která spojuje Alepo s Hasaku, tedy syrský severozápad se severovýchodem.

V pondělí pak členové YPG dobyli základnu 93. brigády, kterou kdysi používala syrská armáda, vloni se jí zmocnil Islámský stát a od tohoto týdne ji mají v rukou Kurdové.

To jim otevřelo cestu na jih, k městu Rakka, které leží několik desítek kilometrů odtud. Ano, Rakka je to místo, které v žurnalistické hantýrce bývá přezdíváno jako hlavní město Islámského státu.

Čtěte také

Předpokládá se, že odtud se řídí přinejmenším část akcí a že zde může sídlit i Abú Bakr Bagdádí. Území, které dělí hranice od Rakky, je sice poměrně rozsáhlé, ale rovinaté a bez dalších opevnění. Pro kurdské jednotky to znamená ulehčení při dalším postupu vpřed.

Proslýchá se, že část bojovníků Islámského státu před kurdskou ofenzivou ustoupila do Rakky, jiná část si prý oholila vous a snaží se rozptýlit mezi civilisty, kteří se vracejí do dobytého města Tall Abjad.

Zároveň Kurdové úspěšně zcelují území, které na severu Sýrie zatím ovládali jen místy.

Otázkou nyní je, co bude dále, zda budou chtít Kurdové postupovat proti Islámskému státu a zůstat jednou z hlavních sil, která této organizaci čelí, anebo zda výslovně nebo tiše uzavřou příměří a budou konsolidovat své území.

Mluvčí YPG se vyjádřil velmi obojetně, když uvedl, že Rakka je syrské město stejně jako Kobani a Tall Abjad, které Kurdové s ostatními Syřany rovněž osvobodili, ale že momentálně není dobytí Rakky v plánu.

Není totiž už žádným tajemstvím, že syrští Kurdové se budou snažit napodobit své bratrance z Iráku a vytvořit alespoň na části syrského území teritorium, které by spravovali sami.

Čtěte také

Sice prozatím tvrdí, že usilují pouze o autonomii, ale žádná syrská vláda nebude mít v následujících letech sílu vynucovat svá rozhodnutí v kurdských oblastech.

Jak Damašek, tak i Kurdové navíc dávali přednost tomu nezaměstnávat se vzájemnými spory, když jsou zde naléhavější bitvy.

Sýrie, Rakka. Člen IS čte verdikt Islámského soudu, který odsuzuje za cizoložství k bičování

Proti kurdským aspiracím se mohou stavět jen ti, kdo mají ambici syrské území ovládat v budoucnu, tedy zejména Islámský stát nebo Džabhat an-Nusra.

Proti by nepochybně bylo Turecko, které nechce, aby hned za hranicemi vyrostl další kurdský polostát, protože by to ovlivnilo dění mezi tureckými Kurdy – ostatně syrská kurdská YPG je úzce spojena s tureckou kurdskou organizací PKK.

Proti by pravděpodobně byli také Američané, kteří syrským Kurdům usnadnili operace proti Islámskému státu svými nálety a jsou těmi, kdo může Kurdy dále vyzbrojit.

Mimo jiné právě nedostatkem zbraní vysvětluje mluvčí YPG neochotu Kurdů postupovat dál proti Islámskému státu. Pro Američany tedy brzy vyvstane otázka, jaké budou mít vůči Sýrii a Kurdům priority.

Čtěte také

A nesouhlasila by i ta část syrských sunnitských protivládních povstalců, která bojuje bok po boku s kurdskými jednotkami pod hlavičkou Svobodné syrské armády.

Tito lidé nebojují za svobodný Kurdistán, domnívají se, že je potřeba dobojovat válku jak proti Asadovi, tak i proti extremistickým silám.

Sýrie, Rakka. Bojovníci Islámského státu během vojenské přehlídky

Z Turecka zaznívá obvinění, že Kurdové své území alespoň místy etnicky čistí od arabského a turkického obyvatelstva. Vedení YPG to odmítá a tvrdí, že vyzvalo všechny uprchlé obyvatele k návratu. Nic to ale neříká o tom, kdo bude tuto převážně kurdskou enklávu řídit.

Pokud je něco v současné Sýrii jisté, pak je to trend kantonizace jejího území na malé celky. Kurdský „de facto stát“ bude jednou z těch oblastí, které budou klidnější než ostatní.

Bude výhodné být uvnitř a těšit se její ochraně, ale o to horší bude zůstávat za jejími hranicemi, v oblastech chaosu nebo extremismu.

Spustit audio