Maďarsko pozastavilo platnost evropské azylové dohody, EU žádá vysvětlení

Maďarsko dnes pozastavilo platnost evropské azylové dohody. Nebude tak ze zemí Evropské unie dočasně brát zpět migranty, kteří v Maďarsku požádali o azyl, a ještě před vyřízením žádosti utekli do další země. Informace zveřejnila jako první rakouská média s odvoláním na maďarského velvyslance ve Vídni. Evropská unie chce od Budapešti vysvětlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na maďarské území míří přes Srbsko velké množství uprchlíků

Na maďarské území míří přes Srbsko velké množství uprchlíků | Zdroj: Reuters

Informaci o oficiálním dočasném vypovězení azylové dohody potvrdil maďarský migrační úřad až večer. Podle pozorovatelů se přitom už několik dní podobné rozhodnutí očekávalo.

Vládní činitelé totiž několikrát opakovali, že hrozí návrat přes 100 tisíc, možná až 200 tisíc migrantů z Německa a Rakouska, kde údajně již chystají pro ně charterové lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maďarsko jednostranně pozastavilo platnost azylové dohody. Podrobnosti přiblížil budapešťský spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

Podle prohlášení maďarské vlády jsou důvodem pozastavení platnosti evropské azylové dohody přeplněné kapacity pro žadatele. „Maďarský azylový systém je přetížen, mezi státy EU je Maďarsko nejvíce postižené nelegálním přistěhovalectvím,“ uvedl mluvčí vlády Zoltán Kovács.

„Faktem je, že absolutní většina migrantů zůstává v Maďarsku jen pár dní a odchází jinam ještě před tím, než maďarské úřady jeho žádost vyřídí. Maďarsko je tedy tranzitní zemí, ale je to také první schengenská země, kam uprchlík vstoupí,“ vysvětluje budapešťský spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek.

Evropská komise požaduje po Budapešti vysvětlení. Maďarsko prý ostatním státům oznámilo, že uprchlíky nepřijme kvůli technickým problémům. Komise chce vědět, co maďarské úřady dělají, aby komplikace vyřešily.

Sobotka: Dopad na ČR bude spíše nepřímý

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je rozhodnutí Maďarska nebrat zpět žadatele o azyl, kteří se rozhodli pokračovat dál na Západ, reakcí na situaci kolem kvót pro uprchlíky. Ve shodě s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) dnes premiér řekl, že situaci nelze řešit takovýmito jednostrannými kroky.

Dopad maďarského rozhodnutí na Českou republiku bude podle premiéra jen nepřímý vzhledem k tomu, že Česko nemá společné hranice s Maďarskem, odkud uprchlíci míří spíše do Rakouska a do Německa.

„Ten dopad na Českou republiku bude spíše nepřímý, nicméně je to určitý negativní signál toho, že Evropa není schopna řešit současnou uprchlickou krizi,“ řekl Sobotka.

Podle Zaorálka je maďarský krok signálem, že je třeba se na řešení uprchlické otázky v rámci EU dohodnout. „Každý by měl respektovat pravidla hry, díky kterým jsme byli v minulosti schopni rozeznávat ty, kteří žádají o politický azyl a ty, kteří jsou ekonomickými uprchlíky. Tohle kdyby nefungovalo, hrozí to bezvládím, kterého bych se velice obával,“ poznamena.

Azylová dohoda, známá jako Dublinská úmluva, byla poprvé vypracována na počátku 1990. Podle ní musí žádost o poskytnutí azylu projednat ta země, v níž uprchlík poprvé vstoupí na půdu Evropské unie.

Budapešť v poslední době čelí velké vlně migrantů, kteří na jeho území pronikají zejména ze Srbska za pomoci převáděčů. Jen od začátku letošního roku se tak do Maďarska dostalo na 54 tisíc běženců pocházejících především ze zemí Blízkého východu a ze severu Afriky.

Maďarská vláda minulý týden také oznámila, že na hranicích se Srbskem nechá postavit čtyři metry vysoký a 175 kilometrů dlouhý plot, který by měl pomoci zabránit nekontrolovatelnému pronikání migrantů. Plot by měl být po celé délce hranice kromě samotných hraničních přechodů.

Na severu Srbska se hromadí uprchlíci, kteří se snaží ilegálně dostat do Maďarska

Číst článek

Legální přeshraniční pohyb tím nemá být nijak omezen. Jak přesně bude plot vypadat, není zatím jasné. Ve středu by ministerstvo vnitra mělo předložit plán realizace tohoto záměru.

Hranice Maďarsko - Srbsko | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme