Pod kanálem La Manche nejezdí vlaky, přístav Calais zablokovala stávka

Pod kanálem La Manche se zastavila železniční doprava. Přerušili ji stávkující zaměstnanci trajektové společnosti My Ferry Link, kterým vadí chystaná restrukturalizace firmy. Na kolejích pod kanálem stávkující zapálili pneumatiky. Trajektová doprava mezi Calais a Doverem byla v úterý večer obnovena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest zaměstnanců trajektové společnosti zablokoval i provoz v Eurotunnelu

Protest zaměstnanců trajektové společnosti zablokoval i provoz v Eurotunnelu | Zdroj: ČTK

Podmořský tunel byl uzavřen z bezpečnostních důvodů. Vedení společnosti se tak rozhodlo především z obavy, aby se oheň z hořících pneumatik nerozšířil a nezpůsobil závažné škody na elektrickém zařízení. Zablokovaná je i trajektová doprava.

Zatím není jisté, kdy se doprava pod kanálem vrátí do normálu. Podle některých informací by to mohlo být ještě ve večerních hodinách, další, zatím nepotvrzené zprávy jsou ale skeptičtější a mluví o tom, že dnes by už vlaky vyjet neměly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stávkující zaměstnanci trajektové společnosti zastavili vlaky pod kanálem La Manche. Mluvil o tom zpravodaj ČRo v Francii Jan Šmíd

Před tunelem se vytvořila dlouhá fronta stojících kamionů, čehož se na francouzské straně v Calais pokoušejí využit desítky migrantů. Snaží se do zaparkovaných kamionů dostat a přejet v nich do Velké Británie.

„Vznikl tam takový velký zmatek a policie v podstatě v tuto chvíli neví, co má dělat dříve. Jestli má nějakým způsobem bránit námořníkům v pokračování stávky, nebo se spíše zabývat migranty, protože už došlo k nějakým potyčkám mezi migranty a řidiči kamionů,“ přibližuje zpravodaj ČRo ve Francii.

„V každém případě se migranti nikam nedostanou, protože provoz je v tuto chvíli přerušen. Ale samozřejmě není vyloučeno, že se někteří z nich pokusí dostat dovnitř kamionu.“

Uprchlíci v Calais se snaží dostat do nákladních aut, řidiči jsou ohroženi

Číst článek

Premiér David Cameron se o dění v Calais nechává průběžně informovat. Ministerstvo zahraničí vydalo doporučení pro britské řidiče, aby zamykali dveře aut při průjezdu francouzským přístavem a jeho okolím.

„Situace v Calais je nepochybně horší, než kdykoli předtím,“ konstatoval manažer Asociace britských dopravců Donald Armour. Podle něj je pouze otázkou času, kdy dojde k vážné újmě na zdraví.

Napětí a nervozita se přenesly i na britskou stranu, hlavně pak mezi cestující vlaků Eurostar, kteří uvízli v Londýně. Ti si stěžují na nedostatek informací a celkové zacházení ze strany dopravce.

V úterý večer se alespoň podařilo obnovit trajektovou dopravu mezi Calais a Doverem.

Jiří Hošek, Jan Šmíd, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme