Dárci podpořili české Lékaře bez hranic 68 miliony korun, pomohli tak třeba i Sýrii

68 milionů korun poslali loni dárci české pobočce Lékařů bez hranic, která pak peníze využila na podporu svých humanitárních projektů v Africe nebo Asii. Dlouhodobě se ale snaží pomáhat třeba také v Sýrii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři bez hranic v Jižním Súdánu

Lékaři bez hranic v Jižním Súdánu | Foto: Lékaři bez hranic, Shannon Jensen

Čeští lékaři bez hranic pomáhají třeba v Libérii v boji s virem ebola, dlouhodobě působí také v Kongu a Jižním Súdánu. Snaží se také zmírňovat následky jedné z největších humanitárních krizí současnosti - občanské války v Sýrii.

„Bohužel už v Sýrii nemůžeme mít přímo naše spolupracovníky, protože jsme je loni museli stáhnout. Nicméně dále podporujeme pooperační oddělení, traumatologii, ambulance a očkovací kampaně proti obrně,“ upřesňuje ředitel české pobočky Pavel Gruber.

Přehrát

00:00 / 00:00

Loni čeští dárci podpořili Lékaři bez hranic částkou 68 milionů korun. Natáčela o nich Eva Rajlichová

Před časem tam také působil anesteziolog Miroslav Durila:

„Je to tam všechno zničené. Navíc tam hrozí neskutečné nebezpečí, jelikož každý vlastní zbraň.“

Z Česka loni vyjelo pomáhat v rámci Lékařů bez hranic 37 lidí, zhruba polovina z tohoto počtu byli lékaři, zdravotní sestry nebo farmaceuti.

„Obdiv si zaslouží především úsilí místních lékařů a sester. Hlavní hrdinové nejsou západní humanitární organizace, ale lidé, kteří neutekli,“ myslí si Pavel Gruber.

Lékaři bez hranic pomáhají lidem po celém světě už od roku 1971. Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace za tu dobu ošetřila přes 100 milionů pacientů.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme