Hranice na Moravě otevírají obnovenou zámeckou zahradu. Bude sloužit k relaxaci

Zažila časy slávy, rozkvětu i chátrání. A také desítky let sloužila jako zahrádkářská kolonie, kde místo stromů ze země vyrůstala mrkev, okurky nebo brambory. Zámecká zahrada v Hranicích na Moravě se ale během posledního roku dočkala kompletní proměny. Dnes ji slavnostně otevírají pro veřejnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obnovená zámecká zahrada v Hranicích

Obnovená zámecká zahrada v Hranicích | Foto: Petr Bakovský, město Hranice

Zámecký barokní park založili během třicetileté války. Tehdy se rozprostíral po obou stranách říčky Veličky. Později velká část plochy ustoupila zástavbě rodinných domů, zůstal jen prostor pod zámkem a začal chátrat.

Posledních třicet let zdejší půdu obhospodařovali zahrádkáři. Když lokalitu opustili, zarostla křovím, kopřivami, chátrala dál. Obnovu zámecké zahrady tak místní jen vítají.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zámecké zahradě v Hranicích natáčela redaktorka Jana Zemková

„Prostor je strašně dlouho nevyužitý, chátrá to tam. Jsou tam metrové kopřivy. Opravdu hrůza, je to zdevastované. Určitě to vítáme,“ říká Veronika Trčková. A Matěj Černý se přidává.

„Mám radost, že se tady s tím prostorem něco děje, protože to bylo takové mrtvé místo. Navíc spojení se zámkem a zámeckým klubem, to bude určitě velké zlepšení kvality života v Hranicích,“ doplňuje Černý.

Velká proměna

Na úpravách prostranství pod zámkem se začalo pracovat loni v létě. Na investici za 18 milionů město získalo dotaci z regionálního operačního programu Střední Morava. Z prostor zámecké zahrady zmizely tuny zeminy, obnovila se původní zídka, nainstalovaly se herní prvky pro děti a mobiliář. Nevzhledná trafostanice zmizela. A došlo i na další úpravy.

„Budou tam cestičky, amfiteátr, sociální zařízení, zeď okolo byla zvýšená, ale základ, který pochází z minulosti, byl zachován. Obslužná budova, terénní úpravy a samozřejmě i výsadba, bude to odpočinková plocha,“ upřesňuje mluvčí radnice Petr Bakovský.

Dnes odpoledne se obnovená zámecká zahrada představí veřejnosti. Sloužit bude k odpočinku a relaxaci, město bude prostor využívat také k pořádání menších kulturních akcí pod širým nebem.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme