V kauze ProMoPro soud rozdal tresty do 9 let vězení. Úředníky osvobodil

Městský soud v Praze rozdal tresty v kauze údajně předražené zakázky pro firmu ProMoPro z dob českého předsednictví EU. Na 9 let do vězení má jít bývalý jednatel ProMoPra Jaroslav Veselý a Vlastimil Maxa z hlavní subdodavatelské společnosti. Tři někdejší vysoce postavené vládní úředníky soud naopak osvobodil. Rozsudek není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část z obžalovaných v kauze ProMoPro u soudu

Část z obžalovaných v kauze ProMoPro u soudu | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Jaroslavu Veselému a Vlastimilu Maxovi uložila soudkyně tresty u horní hranice sazby kvůli jejich vysoké společenské škodlivosti. Mluvila přímo o organizované skupině, která vědomě předkládala státu falešné faktury za skoro 330 milionů korun.

Bývalý jednatel ProMoPra se proti verdiktu na místě odvolal. Tvrdí, že je nevinný.

„Já jsem účtoval ceny normální. To jsou všechno takové závěry, jako 'došli jsme k závěru, vědomě jste udělali'. Ale musejí mi říct nějaký důkaz. 'Tady máme odposlech, vy jste se domlouval s panem tím a tím. Nebo tady máme mail, vy jste se domlouvali'. Viděli jste tady nějaký důkaz, nebo řekli u soudu nějaký důkaz? Neřekli,“ komentoval rozsudek Veselý.

Tři bývalé vysoce postavené vládní úředníky soud osvobodil. Nijak se prý neobohatili, a neměli tak důvod firmu ProMoPro jakkoliv upřednostňovat.

Obžaloba tvrdila, že někdejší šéfka sekce pro předsednictví ČR Jana Hendrichová společně s tehdejším ředitelem odboru logistiky Radomírem Karlíkem a bývalým ředitelem odboru rozpočtu a veřejných zakázek Davidem Mlíčkem tuto firmu účelově a nedůvodně upřednostnili na úkor jiných potenciálních zájemců o veřejnou zakázku.

Jana Hendrichová tak od soudu odcházela spokojená. „Jsem samozřejmě velice spokojená s rozsudkem, myslím, že paní předsedkyně to velice dobře zdůvodnila, a nemám k tomu co dodávat. Samozřejmě, že to člověka dehonestuje, zasahuje mu to do soukromého i pracovního života. To znamená, pro mě je velikou úlevou, že to takto skončilo, nebo doufám, že skončilo,“ řekla Hendrichová.

Žalobce si nechal lhůtu na odvolání

Státní zástupce Tomáš Černý si ponechal lhůtu pro odvolání. „Byli osvobozeni tři z deseti lidí, to znamená, že obžaloba byla z podstatné části úspěšná. Samozřejmě z naší strany vyčkáme na písemné odůvodnění rozsudku, potom ho podrobně prostudujeme a vypořádáme se s tím,“ poznamenal Černý.

Už teď je ale jisté, že kvůli odvolání Veselého bude kauzu řešit Vrchní soud v Praze.

Kauza ProMoPro | Foto: Český rozhlas

mta, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme