Ministerstva rozdávají desítky různých cen a medailí. A další přibývají

Říká se, že dobrá práce se má ocenit. Ministerstva a jejich podřízené úřady to dělají na více než 100 procent. K už tradičním oceněním totiž přibývají stále nová. Tím posledním je Cena ministra spravedlnosti, kterou hned po svém nástupu do funkce vyhlásil Robert Pelikán (za hnutí ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letecké základně v Čáslavi se loučil stávající velitel Petr Lanči. Na fotografii slavnostní předávání vojenských vyznamenání a pamětních odznaků

Na letecké základně v Čáslavi se loučil stávající velitel Petr Lanči. Na fotografii slavnostní předávání vojenských vyznamenání a pamětních odznaků | Foto: Michal Trnka

Aby byla aktivita ministerstev v této oblasti vidět, si přeje přímo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Co do výčtu cen i medailí vede ministerstvo kultury - oceňuje úspěšné umělce všemožných oborů, muzejníky, uděluje mimo jiné titul ‚Nositel tradice lidových řemesel,‘ a od letošního roku nově i ceny Rytíř, Dáma a Mecenáš české kultury.

Jedna z jeho prvních držitelek je zpěvačka Marta Kubišová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejrůznějších oceněních, která rozdávají jednotlivá ministerstva, natáčela Věra Masopustová

„Tato cena mne velice potěšila. Je první v řadě. Není to ‚zasloužilý umělec, zasloužilá umělkyně, laureát státní ceny.‘ Je to něco jiného. Jen jsem si říkala, tak to, děvče, asi skončíš, nebudeš moci na veřejnosti klít, budeš se muset chovat opravdu jako dáma,“ říká Kubišová.

Ministerstvo průmyslu a obchodu uděluje za rozvoj českého průmyslu medaili Jiřího z Kunštátu a Poděbrad.

„Je to také odkaz na globalizaci a evropskou integraci, protože chceme naznačit, že fungujeme v rámci Evropské unie v globalizovaném světě. Odkaz Jiřího z Poděbrad se dá chápat jako jeden z prvních pokusů o evropskou integraci,“ vysvětluje ministr Jan Mládek (ČSSD), proč si za patrona vybrali právě husitského krále.

Kord nebo bodák

Na medailích nešetří ani vnitro. Dostávají je nejen policisté a hasiči, ale i archiváři nebo sportovci, kteří za resort závodí.

Samotná policie má také zajímavá ocenění. Vysoce postavení policisté mohou dostat kord nebo pamětní bodák. Obě se vracejí k prvorepublikové tradici, uvádí autor ocenění Radek Galaš z Muzea police České republiky:

„Kord byl vždy symbolem nejvyšších politických a policejních úředníků. Když to řeknu dnešními slovy, šlo o nejvyšší management policie. Bodák zase patřil výkonnému mužstvu. Není to určeno k běžnému nošení, ale k pověšení na zeď.“

Nejčerstvější, a tím pádem nejmladší, je Cena ministra spravedlnosti. Tu na začátku června předal poprvé Robert Pelikán významným pracovníkům Vězeňské služby a Probační a mediační služby.

Novinku chystá i resort životního prostředí. Ministr Richard Brabec (ANO) chce ocenit ty, kteří se zaslouží o českou krajinu.

Medaile udílené ministry | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme