Britské úřady posílí kvůli běžencům ostrahu v přístavu Dover

Ve světle posledního dění ve francouzském Calais se britská vláda rozhodla dál posílit bezpečnostní kontroly na příjezdu do Spojeného království. Týkat se mají hlavně přístavu Dover. Londýnský kabinet odmítá nařčení, že by za napjatou situaci ve Francii nesl zodpovědnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní auto projíždí podél kolony kamionů na dálnici k terminálu v Doveru

Policejní auto projíždí podél kolony kamionů na dálnici k terminálu v Doveru | Zdroj: Reuters

Premiér David Cameron na půdě Dolní sněmovny zmínil možnost, že by Britové mohli přímo do Calais poslat vlastní policisty i služební psy.

"Zvažujeme, že na jedné straně kanálu znásobíme personál a posílíme ho o pátrací psy. Nabízí se také možnost oplocení, a to nejenom přístavu. Zábrany by mohly být i u vstupů k vlakům do Eurotunnelu a Eurostaru," prohlásil Cameron.

Scény, kdy se stovky běženců dobývají násilím do kamionů mířících do Spojeného království, označil britský premiér za „zcela nepřijatelné". Zajištění bezpečnosti je podle Camerona také pevně v rukou francouzských úřadů, a proto musí obě země úzce spolupracovat.

Místostarosta francouzského přístavu Philippe Mignonet vyzval Británii, aby dělala víc pro ostrahu svých hranic. Londýn připomíná dodatečné mnohamilionové investice do vybavení přístavů v severní Francii a Belgii.

Skupiny migrantů se snaží dostat do kamionů čekajících na vjezd do tunelu pod kanálem La Manche | Foto: Reuters

Podle ministryně vnitra Theresy Mayové se britská vláda chce zaměřit také na hlubší kořeny migrace z Afriky a Blízkého východu. Londýn rovněž vytvoří speciální tým pro boj s ilegálním přistěhovalectvím.

Šéf strany UKIP Nigel Farage žádá, aby se na hranicích kontrolovalo každé vozidlo, jestli se v něm neskrývají běženci.

Z francouzské strany se dnes na britské území snažily dostat nelegálně stovky běženců. Chtěli využít stávky v trajektové dopravě, a schovali se proto do zaparkovaných nákladních aut, které stály ve francouzském Calais. Stávkující totiž zablokovali nejen trajektovou dopravu, ale i Eurotunnel pod kanálem La Manche.

Protest už skončil a doprava se tam vrací do běžného provozu, nicméně britské jednotky teď prohledávají každý vlak a trajekt a pátrají po dalších ilegálních přistěhovalcích. Za letošek britské úřady registrují 19 tisíc pokusů o nezákonný přechod hranic, což je dvakrát víc než za celý minulý rok.

Jiří Hošek, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme