Nová hra pro celé rodiny provede zájemce historií Kolešovic

24. červen 2015

Fenoménu takzvaných kešek neboli hledání schránek pomocí navigace se chce vyrovnat nová venkovní aktivita, takzvaný questing, což je možné přeložit jako „hledačky“. Turisté procházejí krajinou ne za pomocí GPS, ale podle speciální mapy. Plní při tom úkoly. Sedm různě dlouhých tras teď dokončili na Rakovnicku a vhodné jsou hlavně pro rodiny s dětmi. V Kolešovicích na Rakovnicku jednu z tras před koncem školního roku testovaly děti z místní základní školy.

„Funguje to tak, že si zájemci vyzvednou ze schránky u sušárny chmele ručně kreslenou mapu a vyrazí plnit úkoly. Trasa končí na hřbitově, pak si můžou turisté zkontrolovat, jestli všechny úkoly vyplnili správně. Řešení se dozví na obecním úřadě nebo o víkendu v hostinci," popisuje Radomír Dvořák z kolešovického sdružení Sušárna chmele.

Kolešovická trasa je asi na dvě hodiny a určená je spíš rodinám s dětmi. Chce jim ukázat historii této chmelařské obce, například představit tyčovou chmelnici a sušárnu chmele, kde se jednou za rok suší chmel jako za starých časů. V sušárně si návštěvníci můžou prohlédnout staré chmelařské náčiní, ale také dřevěný chmelařský betlém.

Muzeum chmelařství

Sedm questingových tras vytvořila Místní akční skupina Rakovnicko a lidé se jejich prostřednictvím podívají třeba na Křivoklát nebo do Skryjí. Skryje jsou známé nálezy trilobitů. „Skryjská hledačka je výlet tak na půl dne," odhaduje Radomír Dvořák.

Spustit audio