David Berdych po 11 letech vyšel z vězení, soud ho podmínečně propustil

David Berdych kolem půl čtvrté opustil pražskou ruzyňskou věznici. Strávil tam víc než 11 let za loupeže, vydírání a únosy. Vedl takzvaný Berdychův gang, který se do historie české kriminalistiky zapsal jako největší případ organizovaného zločinu. Za mřížemi si měl odpykat 15letý trest, soud ho dnes ale podmínečně propustil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Berdych opouští věznici v Praze-Ruzyni

David Berdych opouští věznici v Praze-Ruzyni | Zdroj: ČTK

O Berdychově propuštění rozhodly podle soudce Kryštofa Nového znalecké posudky, podle kterých je muž napravený.

„Bylo tam jasně řečeno, že se jedná o vadu osobnosti, která je dána od narození. Nicméně jak říkal vážený pan znalec Procházka, tak vada je korigována panem odsouzeným, a všichni se shodli na tom, že výkon trestu, který už tam je jedenáctiletý, měl podstatný vliv na další chování pana Berdycha,“ uvedl Nový.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Berdych opustil vězení poté, co ho soud podmínečně propustil. Informovala o tom reportérka Eliška Malínská

Soudce vyhověl žádosti o propuštění poté, co si David Berdych odpykal dvě třetiny trestu, tedy více než 11 let. Na Berdycha bude sedm let dohlížet probační úřad. Jeho advokát Jaroslav Ortman rozhodnutí soudu vítá.

„Je to pomyslná tečka nad celým Berdychovým gangem, protože on byl posledním, kdo zůstával ve výkonu trestu a celý ten rok, to martýrium, které jsme tady absolvovali, jenom vedlo k tomu, že on trpělivě čekal na tento den,“ řekl Ortman.

Poté, co odvezl Davida Berdycha z ruzyňské věznice, Ortman poznamenal, že jeho klient je z propuštění dojatý. Sám Berdych s novináři mluvit nechtěl.

David Berdych | Foto: ČTK

Kauza takzvaného Berdychova gangu byla největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina pachatelů od druhé poloviny 90. let do roku 2004 loupila, unášela lidi a vydírala je. Trestnou činností se členové gangu údajně obohatili až o sto milionů korun.

Berdych byl posledním členem uskupení, který zůstával za mřížemi. Z trestu se prý poučil a je připravený žít v mezích zákona. S jeho slovy dnes souhlasil i soudní znalec z oblasti psychiatrie. Podle něj je muž napravený a může se mu povést začlenit se do společnosti.

Soudu Berdych řekl, že má zajištěnou práci. Bude prý buď dělníkem, nebo řidičem, s hrubou mzdou okolo 18 tisíc korun. Žít bude v Praze u své partnerky.

Z jeho propuštění nemá podle svých dřívějších slov obavy ani policistka Helena Kahnová, která se v 90. letech podílela na odhalení skupiny. „Už nemám obavy z pomsty Berdycha ani kohokoli jiného. Doufám, že se ve vězení chovali slušně a až budou propuštěni, tak v tom budou pokračovat,“ řekla Kahnová.

ČRo, Martin Hromádka, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme