Exkluzivně pro ČRo: Zpověď Dána, který byl v Al-Káidě a poté pracoval pro CIA

Morten Storm patřil deset let k významným členům Al-Káidy, pak se stal agentem CIA a pomáhal při likvidaci nejhledanějších teroristů. Dnes žije v utajení. Kniha, ve které otevřeně popisuje svůj životní příběh, teď vychází v České republice. Redaktor Českého rozhlasu Robert Mikoláš se Stormem natočil exkluzivní rozhovor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Morten Storm a Tim Lister – autoři knihy Agent Storm. Můj život v Al-Káidě a CIA

Morten Storm a Tim Lister – autoři knihy Agent Storm. Můj život v Al-Káidě a CIA | Foto: Nakladatelství Vyšehrad

„Usáma bin Ládin byl pro nás hrdinou, pro mladé muslimy byl vzorem. Všichni chtěli být jako on. A stejně tak i já. To bylo po 11. září, kdy Američané zaútočili proti Talibanu v Afghánistánu a kdy George Bush řekl – jste buď s námi, nebo proti nám. Neměl jsem na vybranou, nemohl jsem stát na straně nevěřících,“ říká na úvod Morten Storm.

Devětatřicetiletý Dán, který patřil k významným členům Al-Káidy, se roky pohyboval v blízkosti nejvyšších velitelů islámských teroristů. Po Usámovi, jako výraz úcty k ikoně džihádu, pojmenoval i svého syna.

Těžko uvěřit, že tento 185 centimetrů vysoký, mírně zavalitý chlapík, na první pohled sympaťák s delšími zrzavými vlasy, býval spolubojovníkem těch nejhorších hrdlořezů včetně Anvara Avlakího.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Mortenem Stormem natočil redaktor Českého rozhlasu Robert Mikoláš exkluzivní rozhovor

„Avlakímu mne představili britští a australští muslimové, kteří ho znali. Setkali jsme se v jemenské metropoli Saná a hned na mě udělal dobrý dojem. Tím, jak mluvil, jak vystupoval a poté i svými znalostmi a kázáními. Podporoval sebevražedné útoky na Západě a mluvil o globální válce islámu s křesťany,“ vypráví Storm.

K islámu konvertoval ve svých 21 letech – v době, kdy za sebou měl velmi bouřlivá léta. Už jako třináctiletý kradl, bral drogy a utápěl se v alkoholu. Patřil k motorkářskému gangu a prakticky neustále se dostával do křížku se státními orgány.

Pak narazil na knihu o proroku Mohamedovi a ta mu učarovala. Stal se bratrem džihádistou, na rameno si pověsil kalašnikov a přijal jméno Murad Danmarki. Před devíti lety ale přišel radikální zlom.

Z náboženského fanatika západním agentem

„V roce 2006 jsem se chtěl vydat bojovat do Somálska, ale nepodařilo se mi to. Přátelé v Mogadišu mi totiž zavolali, že ztratili kontrolu nad tamním letištěm, které obsadili etiopští vojáci. Byl jsem zdrcen a cítil jsem se zrazen bohem. Celých deset let jsem věřil ve spravedlnost boje, který mi Alláh nařídil, a najednou mi v tom Alláh zabránil, přestože v Somálsku šlo o boj muslimů proti křesťanům. Všechno se najednou rozsypalo jako domeček z karet,“ popisuje.

„ Mezitím jsem však předstíral, že dál patřím k džihádistům, bylo to velice stresující a přiznávám, že jsem měl strach. Stačila sebemenší chyba, sebemenší pochybnost a přišel bych o život. “

Tento okamžik opět obrátil jeho život naruby a nakonec způsobil, že se z náboženského fanatika stal ateista. A také západní agent.

„Po návratu domů jsem si vygoogloval rozpory v Koránu a zůstal jsem ohromen. Viděl jsem stovky protimluvů a říkal jsem si, že to není možné. Vždy mne přece učili, že v koránu nic takového není. Začal jsem je tedy studovat a nakonec jsem došel k závěru, že opravdu existují. Mou víru to doslova odválo pryč,“ vysvětluje.

Hrůzné zjištění, na jakou cestu se nechal zlákat, mu nedalo spát a snažil se to nějak odčinit. Kontaktoval tedy dánskou tajnou službu, která se ho už dříve, ještě jako vyznavače radikálního islámu, snažila získat do svých služeb. Nakonec se stal agentem dokonce čtyř tajných služeb. Kromě dánské ještě americké CIA a britských MI5 a MI6.

Život v utajení

„Řekl jsem, že jsem připraven jim sloužit a bojovat s teroristy. Znamenalo to však dvojí život, dvojí identitu. Měnil jsem ji cestou na letiště. S tajnými agenty jsem se pak setkával v Nairobi, Bangkoku, v západní Evropě. Mezitím jsem však předstíral, že dál patřím k džihádistům, bylo to velice stresující a přiznávám, že jsem měl strach. Stačila sebemenší chyba, sebemenší pochybnost a přišel bych o život,“ prozrazuje Morten Storm.

Dnes tedy žije v utajení. Podobně jako na karikaturisty proroka Mohammeda z Dánska a Švédska na něj byla vydána fatva, i proto nepoužívá ani veřejnou dopravu.

Nejvyšším představitelem Al-Káidy, se kterým se kdy sešel, byla dvojka organizace Násir Vahajší, kterého před necelými dvěma týdny zabil v Jemenu americký dron. Znal se i s Moussaouim a dalšími. On sám pak pomohl zlikvidovat Anvara Avlakího, Američany slíbenou odměnu ve výši pěti milionů dolarů však nakonec nedostal.

Morten Storm se svým českým překladatelem Ladislavem Šenkyříkem | Foto: Nakladatelství Vyšehrad

„Kdo mne opravdu podvedl, nebyla CIA, ale dánská vláda. Američané mi tyto peníze totiž ani nemohli vyplatit, protože občané Dánska nesmějí napomáhat při zabíjení civilistů v zahraničí. Je to ilegální. Tehdy jsem to nevěděl, teď už ano,“ rozhodí rukama.

Jak ale dodává, alespoň že americký prezident Barack Obama o něm i jeho pomoci při likvidaci teroristů ví. Přesto nakonec nějaké peníze získal, konkrétně čtvrt milionu dolarů.

Upozorňuje na nebezpečí radikálního islámu

Dnes už pro žádnou tajnou službu nepracuje, přesto chce dál působit jako živé memento, jako varovný prst před radikálním islámem, který označuje za největší hrozbu pro naši civilizaci a hlavně pro Evropu:

„Hnutí Islámský stát prohlásilo, že zaplaví Evropu uprchlíky a mezi nimi budou bojovníci připraveni zaútočit. Norsko nedávno zadrželo tři lidi, kteří se vydávali za běžence a přitom to byli členové Islámského státu.“

„ Například ve Francii nebo i v Dánsku už jsou dnes místa, která jsou pro nemuslimy nebezpečná. A ve Francii pak do nich ani nevkročí policisté, po setmění tam nechtějí vstoupit. “

Varuje ale i před salafisty, před wahhábisty, tedy před fundamentálními muslimy už žijícími v Evropě. Tuto formu islámu, která je mimochodem státní ideologií Saúdské Arábie, dokonce přirovnává k fašismu.

„Například ve Francii nebo i v Dánsku už jsou dnes místa, která jsou pro nemuslimy nebezpečná. A ve Francii pak do nich ani nevkročí policisté, po setmění tam nechtějí vstoupit. A co s tím dělat? Poslat tam armádu, ta musí zakročit jak proti vnější, tak i vnitřní invazi těchto nepřátel naší svobodné společnosti,“ říká.

A samotná Al-Káida, ve které působil? Ta už je podle něj minulostí. „Tato skupina končí a umírá. Se smrtí Násira Vahajšího se Fronta an-Nusrá, tedy pobočka Al-Káidy v Sýrii i další džihádistické organizace tak do roka, do roka a půl podřídí hnutí Islámský stát. Nic jiného jim ani nezbude, i když teď proti sobě bojují,“ je přesvědčený Morten Storm.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme