Volné úspory nemusí ležet v bankách, lidé si je mohou půjčovat mezi sebou

Lidé si nemusí půjčovat jen od bank. A ani nemusí držet peníze na účtu. Mají i jiné možnosti. Třeba si půjčovat mezi sebou. Ten, kdo má volné úspory, je může půjčit někomu jinému. Na úrocích pak vydělá. Takovou možnost nabízí internetová tržiště, kterým se říká Peer to Peer (P2P). Jedno takové s názvem Zonky se dnes představilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku.

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Zonky je internetová služba, která na jedné straně umožní požádat o půjčku a na druhé straně jiným lidem nabídne, aby se na půjčku složili a stali se tak investory.

Lidé se navzájem neznají, jde o anonymní službu. Organizátor žadatele o úvěr prověří předtím, než jeho žádost zveřejní. Prověření probíhá podobně jako v bance.

„Ptáme se na více věcí. Zajímá nás, co umíte, kdy vás naposledy povýšili v práci. Snažíme se, aby člověk dostal spravedlivý úrok. Podle toho, jaký si skutečně zaslouží,“ říká spoluzakladatelka služby Zonky Lucie Tvarůžková a pokračuje:

„Myslíme si, že bankovní systém často lidi nespravedlivě hodnotí – když jste OSVČ, matka vracející se z mateřské nebo začínající podnikatel. Banka to zhodnotit neumí. Ona neví, že píšete blog, že máte úspěšný profil na Aukru, že prodáváte přes Fler.“

Úrok je u každého jiný

Úrok se u takové služby odvíjí od schopnosti klienta splácet. Obecně ale platí, že bývá nižší než u bank. To platí i v jiných zemích. P2P je oblíbené hlavně ve Spojených státech a Velké Británii.

Investorem může být kdokoli. Stačí se přihlásit a vybrat si příběh nebo projekt. Půjčit ale může jednomu člověku dva až maximálně pět tisíc korun. Pokud někdo chce například půjčku 30 tisíc korun, musí se na ni složit od šesti do patnácti investorů.

I tady ale existují pro investory rizika. Své peníze nemusí dostat zpět, upozorňuje Jiří Paták, výkonný ředitel serveru Chytrý Honza:

„U standardního způsobu provádí banka scoring. Pokud toto necháte pouze na nějakém tržišti, tak subjekt, který provádí scoring, je investor. Já jako investor nesu absolutní riziko, že dokážu posoudit potenciálního dlužníka.“

Až případné vymáhání dluhu na sebe bere samotné tržiště a vymožené částky potom přepošle investorům.

Podobné servery v Česku už existují, a sice Bankerat a Benefi.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme