Rusko chce bránit takzvaným barevným revolucím v okolních zemích

Takzvané barevné revoluce, které se v nedávné době odehrály na Ukrajině i v jiných zemích bývalého Sovětského svazu, hodnotí Moskva jako hrozbu vlastní bezpečnosti. Akademie ruského generálního štábu proto rozpracovává metody prevence a obrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci

Ruští vojáci | Zdroj: Reuters

Barevné revoluce vytrhávají postsovětské země z vlivu Kremlu.

Oranžovou revoluci na Ukrajině, revoluci růží v Gruzii nebo tulipánovou revoluci v Kyrgyzstánu nepovažuje Moskva za živelná lidová povstání proti režimu, ale za stání převraty vyvolané, řízené a financované ze západních center.

Na fóru vojenských expertů Armáda 2015 minulý týden zaznělo, že tyto revoluce získávají formu ozbrojeného boje a připravují se podle vojenských pravidel, a proto ruské ministerstvo obrany nemůže nečinně přihlížet a musí se aktivně zapojit do prevence.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko chce bojovat proti takzvaným barevným revolucím ve svém okolí. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Ministr obrany Sergej Šojgu oznámil, že plánuje velkou objednávku ve vojenské akademii generálního štábu, která se má týkat právě metod boje proti barevným revolucím.

List Kommersant napsal, že akademie na komplexních pravidlech pracuje už půl roku.

Šéf ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev vyjádřil obavy z možné barevné revoluce přímo v Rusku. Existují prý určité náznaky toho, že by se některé síly mohly pokusit destabilizovat vnitropolitickou situaci v zemi.

Dodal, že úkolem rady bezpečnosti a všech silových ministerstev je tedy ochrana Ruska proti podobným převratům.

V těchto dnech se lidé začínají bouřit také v Arménii, vadí jim zvyšování cen elektřiny. Rusko mluví o „elektromajdanu“ a situaci označuje za další pokus o barevnou revoluci. Arménie je zatím stále proruským státem a Moskva se velmi obává, že by ztratila další spřátelenou zemi.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme