Policie obvinila ředitele Krajské nemocnice v Liberci Nečesaného z korupce

Ředitel Krajské nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný čelí obvinění z korupce. Hrozí mu 5 až 12 let vězení. Spolu s Nečesaným obvinila policie ještě jednu ženu. V souvislosti s obviněním dnes v liberecké nemocnici zasahovala protikorupční policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MUDr. Luděk Nečesaný, generální ředitel Krajské nemocnice Liberec

MUDr. Luděk Nečesaný, generální ředitel Krajské nemocnice Liberec | Foto: Eva Malá | Zdroj: Český rozhlas

„Mohu pouze sdělit, že náš útvar provádí úkony trestního řízení. Proto v tuto chvíli bližší informace nebudeme poskytovat,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Mluvit nechtěl ani Luděk Nečesaný. Pro Český rozhlas se vyjádřil prostřednictvím mluvčí Barbory Silné:

„Generální ředitel dneska odpoledne na představenstvu informoval členy o tom, že mu bylo sděleno obvinění a zároveň dal svoji funkci k dispozici. Nicméně členové představenstva trvají na tom, aby nadále setrval v pozici generálního ředitele Krajské nemocnice Liberec.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitele Krajské nemocnice v Liberci Luďka Nečesaného obvinila dnes policie z korupce. Více od redaktorky Šárky Škapikové

Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec řekl ČTK, že Nečesaného obvinili z přijetí úplatku a ženu z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Krajská nemocnice Liberec je s 1140 lůžky a 2500 zaměstnanci v nemocnicích v Liberci a Turnově největším zdravotnickým zařízením v kraji. Policie se na ni nezaměřila poprvé.

Před čtyřmi lety vyšetřovala například údajně předražený nákup přístrojů pro liberecké kardiocentrum. Vybavení centra bylo financováno z evropských fondů, šest kompletních přístrojů stálo bezmála 60 milionů korun. Nákup měl být předražený, vyšetřování to ale nepotvrdilo.

Policie prověřovala nemocnici také před dvěma lety v souvislosti s kauzou údajného neoprávněného vyplácení odměn pro uvolněné členy krajského zastupitelstva, kteří byli v dozorčí radě nemocnice.

Z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti byl obviněn tehdejší ředitel nemocnice Jiří Veselka a stíhání hrozilo i liberecké primátorce Martině Rosenbergové (ČSSD).

Státní zástupce ale v obou případech stíhání zastavil. Celá kauza nelegálního vyplácení odměn skončila nedávno u soudu osvobozujícím rozsudkem.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme