USA mění přístup k únosům svých občanů, povolí jejich rodinám platit výkupné

Bílý dům mění přístup k placení výkupného za Američany zadržované jako rukojmí. Jejich rodiny budou moci zaplatit únoscům výkupné a nebudou se muset bát stíhání. Americká vláda ale nadále za rukojmí platit nebude ani nebude vyjednávat s únosci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Barack Obama slíbil podporu státům Perského zálivu

Prezident Barack Obama slíbil podporu státům Perského zálivu | Zdroj: Reuters

Úřady se změnou přístupu k výkupnému začaly zabývat kvůli čtyřem Američanům, které zabili radikálové z hnutí Islámský stát. Rodiny rukojmí poukazovaly na to, že americká politika je moc přísná a že evropská rukojmí se ze zajetí často dostanou proto, že za ně evropské státy zaplatí.

Americký prezident Barack Obama připustil, že jeho administrativa někdy neudělala dost pro příbuzné lidí unesených v zahraničí. Slíbil, že pomocí exekutivního nařízení zajistí, že úřady nebudou za předání peněz únoscům lidi blízké rukojmím trestně stíhat.

„Změníme způsob, jakým jsme dosud postupovali v případě únosu nějakého Američana,“ slíbil prezident Barack Obama.

„Rodiny lidí, kteří s tím mají zkušenosti, mají právo být skeptické. Nařídil jsem proto, aby se tím zabýval tým naší národností bezpečnosti a hlásil vše přímo mě. Chceme se ujistit, že změny budou fungovat, jak mají,“ zdůraznil.

Prezident také upozornil, že americká vláda nadále nebude vyjednávat s únosci či přistupovat na jejich podmínky. Podle něj by tak bylo v ohrožení více Američanů, protože by to pro teroristy byla pozitivní motivace.

Příbuzným unesených Obama také přislíbil užší spolupráci s úřady. Má proto vzniknout specializovaná jednotka se sídlem v ústředí FBI.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme