Většina žáků dostane za vysvědčení dárek. Prodejci se připravují na nápor zákazníků

Obchodníky čeká jedno z nejvýnosnějších období roku. Až 80 procent dětí dostane podle odhadů za vysvědčení dárek. Tradičně vede elektronika a hračky. Většina obchodníků se proto se začátkem prázdnin předhání ve slevách a cenově výhodných nabídkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školák

Školák | Foto: tisková zpráva, Magistrát města Plzně

„Kolem vysvědčení je větší nápor lidí, rodiče kupují dárky. Souvisí to i s odjezdem na dovolenou. Jsou to cestovní hry, které se dají hrát v autě, v letadle, ve vlaku, a pak to jsou hlavolamy, které slouží jako dárek pro děti i pro dospělé,“ říká prodejce hraček pan David.

Za dárky rodiče nejčastěji zaplatí 500 korun, necelá třetina dospělých neutratí více než dvě stovky. Děti si přejí například Lego, vodní kameru, hřeben nebo lehátko na vodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Většina žáků dostane za vysvědčení dárek. Prodejci se připravují na nápor zákazníků. Natáčela redaktorka Zuzana Švejdová

Dětský psycholog Václav Mertin upozorňuje, že malou odměnu si za celoroční snažení zaslouží každé dítě.

„I ten, komu se to nepovedlo, pracoval. Musel se snažit, vydávat nějaké výkony a pro nás by to měl být podnět pro to, abychom přemýšleli, co uděláme my dospělí pro to, aby to bylo v příštím půlroce lepší,“ podotýká Mertin.

Větší tržby očekávají také květinářství. Zájem o řezané květiny oproti běžným dnům roste i o stovky procent.

„Celý ten poslední týden, kdy je konec školního roku, je vždycky daleko silnější než ostatní týdny v roce. Objednáváme minimálně jednou tolik květin. Oblíbené jsou germínky, slunečnice nebo sólové růže, kdy dítko jde jen s jedním velkým květem. Většinou se kytička pohybuje kolem 300 korun,“ upřesňuje obchodní ředitelka květinářství v centru Prahy Hana Janatová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odměňování dětí za vysvědčení mluvil ve vysílání Radiožurnálu dětský psycholog Jeroným Klimeš

Na nápor zákazníků se připravuje i květinářka Jana Turzová. Už teď prý vyřizuje desítky objednávek.

„Někdo to nechává na poslední chvíli. Nápor bývá většinou odpoledne před posledním dnem školy. Jsou i objednávky předem. Spousta našich stálých zákazníků si volá, protože má zkušenost s tím, že se nedostanou na řadu a nestíhají,“ vysvětluje Turzová.

Výhody nabízejí cukrárny i muzea

Další podniky připravily pro jedničkáře slevu nebo dárek zdarma. Slevy se většinou pohybují okolo 20 procent a jsou závislé na tom, kolik jedniček je vytisknutých na vysvědčení. Jednorázové akce mají třeba knihkupectví, obchody se sportovním oblečením nebo i cukrárny.

„Každý, kdo přinese vysvědčení, dostane od nás zdarma buď dva kopečky zmrzliny, nebo jednu točenou. Každý rok na vysvědčení zaznamenáváme opravdu velký nárůst lidí. Fronta je v tomto období i několikametrová, ale je to nárazové. Většinou přijde celá třída najednou,“ podotýká provozní manažerka pražské cukrárny Jana Kořínková.

Zmrzlina, zmrzlinářství, léto, ochlazení, sladkosti | Foto: Anna Kottová

Na školáky se připravila i některá muzea, která nabízí vstupné zdarma, nebo třeba zoologické zahrady.

„Děti do 15 let, které budou mít jedničku z přírodopisu, budou mít vstup za symbolickou jednu korunu. V zoo se také bude rozdávat vysvědčení našim zvířatům. V rámci takzvaných komentovaných krmení budou moci návštěvníci hodnotit, které zvíře, jakým způsobem se jim líbilo nebo jak se nejlépe předvedlo,“ upozorňuje mluvčí pražské zoo Jana Myslivečková.

Peníze dává v Česku každý čtrnáctý rodič

Navzdory lákavým slevám zůstávají někteří rodiče u finanční odměny. Peníze za dobré známky dává v Česku každý čtrnáctý rodič. V Polsku dostane peníze za vysvědčení dvakrát tolik dětí, naopak na Slovensku jsou dospělí méně štědří. Za školní výsledky dávají peníze jen tři procenta rodičů.

Dětský psycholog Mertin by peníze jako odměnu volil jen výjimečně: „Preferoval bych zážitkové dárky, jídlo nebo cukrárnu. Nebránil bych se ani knížce nebo výjimečně penězům. Leckdy víme, že to dítě na něco šetří, a my mu uděláme velkou radost, když mu přidáme, aby to mohlo mít rychleji.“

Letní prázdniny letos začnou v každé škole odlišně. Zatímco někteří žáci dostanou vysvědčení už v pátek, jiní si na něj musí počkat do příštího týdne. Ředitelské volno využila jen část škol.

Anna Jadrná, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme