Nepálská vláda znovu otevřela památky veřejnosti. Turistů je zatím málo

Zemětřesením zničený Nepál potřebuje k obnově čas a hlavně peníze. Zástupci 53 zemí, mezinárodních institucí a bank se sešli v hlavním městě Káthmándú, aby hledali peníze na jeho rekonstrukci. Nepálská vláda vyčíslila celkové škody způsobené otřesy na sedm miliard dolarů, tedy asi 170 miliard korun. Památky zapsané na seznamu UNESCO už vláda znovu otevřela veřejnosti. Turistů je ale zatím málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při ničivém zemětřesení v Nepálu mohlo zemřít až deset tisíc lidí. Lidé přespávají na ulicích

Při ničivém zemětřesení v Nepálu mohlo zemřít až deset tisíc lidí. Lidé přespávají na ulicích | Foto: Jaromír Marek

U vstupu na Durbarské náměstí sedí za stolem dva muži a prodávají vstupné. Zatím ale téměř nemají komu.

„Včera přišlo jedenáct lidí, dnes 23. Běžně je to ale mnohem vyšší číslo, bavíme se až o 800 lidech denně. Teď po zemětřesení je ale úplně jiná situace. Tady v Bakthapuru je zničeno jen 13 procent památek, takže turisté toho mohou vidět pořád dost,“ říká Deependra z turistické kanceláře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepálská vláda znovu otevřela památky veřejnosti. Turisté ale chybí. V Bakhtapuru natáčel zvláštní zpravodaj Jaromír Marek

Lidé se ale do Nepálu nevracejí. Výjimkou je ale například trojice Francouzů a jeden Australan.

„Před pár měsíci jsem plánoval návštěvu Nepálu. Pak přišlo zemětřesení a cestu jsem odložil. Ale teď jsem si řekl, že pomohu zdejším lidem tím, že přijedu,“ vysvětluje australský turista Jack. Těch, kteří smýšlejí stejně jako on, ale není mnoho.

Návštěvníky čekají v Nepálu scény jako z katastrofického filmu. Z domů, které se pyšnily vyřezávanými ornamenty, jsou ruiny. V očích štípe prach z toho, jak lidé bourají svá napůl zřícená obydlí.

Za vstup do památkové zóny se platí

Bakhtapur se sice otevřel turistům, město ale stále vypadá jako po válce. Domy jsou v troskách, všude se válí sutiny. Po ulici jezdí nákladní auta a odvážejí trosky zřícených domů.

„Neměli by chtít po turistech vstupné. Mnoho památek je zničených a není to vlastně poctivé. Už jen to, že přijeli, je dostatečná podpora Nepálu,“ soudí BT, malíř a majitel malého ateliéru.

Zničené jsou v Nepálu památky a stavby nevyčíslitelné hodnoty | Foto: Jaromír Marek

Za návštěvu památkové zóny se platí stejně jako před zemětřesením dvacet dolarů, tedy asi 500 korun. Starobylé budovy stojí jen silou vůle a díky mohutným podpěrám.

„Otevřít památky teď je příliš brzy,“ hodnotí Rabindra Puri. Jako architekt se v minulosti podílel na rekonstrukci města a teď ho opět čeká hodně práce.

„Je to pro turisty nebezpečné a hrozí také, že se umělecké předměty, které se válí všude na zemi, ztratí. Obchodníci tlačili na ministerstvo turistiky, aby udělalo nějaký symbolický krok. Takto se ukázalo světu, že se situace v Nepálu vrací k normálu, ale otevřít památky teď je směšné,“ dodává Puri.

Nepál je na turistech závislý

Zemětřesení přišlo na začátku turistické sezony, poté všichni turisté zmizeli. Na turistickém ruchu je přitom Nepál do značné míry závislý. Loni utratili turisté v Nepálu zhruba deset miliard korun, letos necelou čtvrtinu.

Turistické čtvrti, jako třeba Thamel, jsou liduprázdné, ale přesto není jednoduché sehnat ubytování. Většina hotelů je zavřených, nemá v nich kdo bydlet.

Sbírka ČRo Pomáhejte s námi Nepálu stále pokračuje. Je možné přispívat na účet 200 9999 200/0300 nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50.

„Byl jsem včera s přáteli na večeři. Obyčejně všechny bary a restaurace praskají ve švech, teď jsou zavřené. Nikdy jsem neviděl Thamel takto liduprázdný,“ hodnotí australský turista Jack.

Obchodníci sedí rezignovaně před svými krámy a čekají na klienty, většinou marně.

„Obchod stojí. Dříve jsem měl denně 15 nebo 20 zákazníků, kteří něco koupili. Teď sem nakouknou dva lidé denně a nekoupí nic. Nájem ale platím pořád. Vydržím čtyři nebo pět měsíců, pokud se turisté nevrátí, obchod zkrachuje,“ předpovídá Raju, majitel obchodu s horolezeckým vybavením.

Jak dopadne letošní sezona, napoví podzim, až skončí období dešťů. Buď se turisté vrátí, nebo se ukáže, že otevření polorozbořených památek bylo opravdu jen symbolickým gestem.

Přislíbené miliardy na obnovu země

Nepálská vláda vyčíslila celkové škody způsobené zemětřesením v přepočtu na 170 miliard korun. Čeká se, že skoro polovinu této částky by měl Nepál dostat na dnešní konferenci v hlavním městě Káthmándú.

Na obnovu zemětřesením zničeného Nepálu už přislíbila Indie jednu miliardu dolarů, tedy přes 23 miliard korun. Významné finanční částky pošlou do Nepálu Spojené státy, Evropská unie a Japonsko. V přepočtu 10 miliard korun už slíbila Čína.

Dubnové a květnové zemětřesení zabila na 9 tisíc lidí, zničila 700 tisíc domů a statisíce lidí připravila o zaměstnání.

Jaromír Marek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme