Mezi Egyptem a Gazou vzniká příkop, kvůli islamistickým ozbrojencům

Egypt začal hloubit dvacet metrů hluboký příkop podél hranic s pásmem Gazy. Stavba má zamezit kopání přeshraničních pašeráckých tunelů. Podle vlády tudy přicházejí z Gazy do Egypta islamističtí ozbrojenci, kteří pak útočí proti armádě a policii. Palestinci v Gaze ale vnímají egyptské stavební úpravy hraničního pásma jinak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už několik měsíců egyptská armáda pašerácké tunely u pásma Gazy ničí

Už několik měsíců egyptská armáda pašerácké tunely u pásma Gazy ničí | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Tohle všechno byly vchody do tunelů. Egypťané tam pak z druhé strany pustili vodu a splašky. Všechno to spadlo," ukazuje Chálid Bal´áví prohlubně v písku. Někde jsou ještě vidět zbytky bednění.

„Tady to býval obrovský trh, velkoobchod. Mezi hromadami pytlů cementu, mouky a potravin se tu ani nedalo projít. Teď je to území duchů. Není tu ani živáčka," dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi Egyptem a Gazou vzniká příkop. Egyptská vláda chce zamezit pronikání islamistických ozbrojenců. Natáčel zpravodaj Štěpán Macháček

Bal´áví je příslušníkem jednotky pohraniční policie, která měla na starosti právě dohled nad tunely do Egypta. Policii, stejně jako všechno v Gaze, řídí hnutí Hamás. Bal´áví je jeho členem.

Tunelem, který má asi metr na metr, se dělníci plazili po loktech na egyptskou stranu. Teď už je ale tunel zasypaný.

„Tunely živily všechny lidi. Zeptejte se v kterémkoli domě, kohokoli. Řekne, že pracoval v tunelech a byl spokojený," říká Bal´áví.

Přístupy k mnoha bývalým tunelům u pásma Gazy tvoří ocelové kontejnery | Foto: Štěpán Macháček

Tunelová ekonomika skutečně uživila tisíce lidí, kteří jsou teď většinou bez práce, stěžuje si mladý Táhir:

„V tunelech jsem pracoval. Dělal jsem nahoře, vytahoval z tunelů zboží. Vydělali jsme si pěkné peníze, každý týden i 800 šekelů. Teď je to na nic. S dodávkou vydělám za týden tak 150 a půlku z toho utratím za benzin."

Egyptská armáda začala pašerácké tunely demolovat před několika měsíci.

„Než se moci v Egyptě chopil Sísí, fungovaly tunely dobře. Dostal se sem cement, stavební materiály, mléko, ocel, potraviny nebo chipsy. A teď? Teď sem nedostaneme jediný pytel cementu. Něco málo se nám propašovat podaří, ale musíme úplně tajně. Kdyby to Egypťané zjistili, vyhodí tunel do povětří a zabaví majetek a dům toho, kdo tunel provozoval."

Podle Bal´ávího tunely do Egypta nikdy ozbrojenci nevyužívali. Z původních stovek tunelů dnes podle něj funguje jen hrstka. Vidiny na jejich obnovu se ale nevzdává.

Tunelem mezi Egyptem a Gazou se museli dělníci plazit po loktech | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme