Také Itálie zakázala kouření na veřejných místech

Další zemí, která přitvrdila v boji proti kuřákům, je Itálie. O půlnoci tam totiž vstoupil v platnost zákaz kouření na všech veřejných uzavřených místech. Proti tomu se bouří provozovatelé restaurací a barů, kteří se neúspěšně snažili dosáhnout odkladu účinnosti zákona.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poslední cigareta v baru

poslední cigareta v baru | Zdroj: ČTK

Od půlnoci je v celé Itálii v platnosti zákaz kouření na všech veřejných místech včetně restaurací, barů a nočních podniků. Ty by měly pro kuřáky vyhradit zvláštní, dobře větrané místnosti. Vzhledem k nákladnosti ale takové opatření bylo realizováno pouze v šesti procentech podniků.

Překročení zákazu by kuřáka mohlo stát 25 až 250 eur; dvojnásobek, bude-li přistižen, že si zapálil cigaretu v přítomnosti dětí nebo těhotné ženy. Pokutováni budou i provozovatelé restaurací a barů, kteří nedonutí klienty, aby zákaz respektovali. Pro ně je pokuta desetinásobná.

Italové třetí v Evropě

Prvním státem, který zakázal kouření na veřejných místech, se stalo v březnu roku 2004 v Irsko. Zapálit si nikdo nesmí na pracovišti, v barech a restauracích. V květnu následovala Indie, v červnu Norsko, v prosinci Nový Zéland, nyní Itálie, schválil to i ruský parlament. V některých městech a zemích USA bojují proti kouření už léta. Například v Los Angeles se v restauracích a barech nesmí kouřit od roku 1993, v celé Kalifornii pak od ledna 1998. Velká města jako New York, Boston či Dallas se připojila k zákazu v roce 2003, dalšími státy jsou Maine a Delaware. Další země to mají v plánu, Hongkong, od roku 2006 Skotsko a Anglie a Wales to bude postupný útlum během dvou let do roku 2008. Všeobecný zákaz kouření a prodeje tabákových výrobků platí v jediném státě na světě - v himálajském království Bhútánu.

Vědunka Lunardi, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme