Palestina posílá do Haagu spisy o údajných válečných zločinech Izraele

Palestinská samospráva posílá k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu materiály o údajných válečných zločinech Izraele. Spisy, které se týkají počínání Izraele během loňského konfliktu v Gaze, přiveze do Haagu palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí. Předání materiálu nejspíš soudní vyšetřování nijak neurychlí. Závěry se dají očekávat až v horizontu měsíců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vchod do zoologické zahrady v Gaze několik dní po válce

Vchod do zoologické zahrady v Gaze několik dní po válce | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Důležitým dokumentem k loňskému konfliktu v Gaze je pondělní zpráva OSN, která za pachatele možných válečných zločinů označila jak izraelskou vládu, tak i palestinské hnutí Hamás.

„Především jde o útoky na obytné domy v létě roku 2014. Celé rodiny při nich zemřely společně, když domy zasáhly střely uprostřed noci. Rodiny se zrovna scházely ke společnému ramadánovému jídlu. Během konfliktu zemřelo 551 dětí,“ uvedla Mary McGowan Davisová, předsedkyně nezávislé vyšetřovací komise konfliktu v Gaze.

Izrael Mezinárodní trestní tribunál neuznává a zprávu OSN označil za zaujatou.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme