Přípravy na blahořečení faráře Toufara by prý pokračovaly i bez nalezených ostatků

Genetická analýza potvrdila, že ostatky vyzvednuté loni z hromadného hrobu na hřbitově v pražských Ďáblicích opravdu patří umučenému knězi Josefu Toufarovi. Podrobnosti budou dnes zveřejněny na tiskové konferenci. Faráře ubila před 65 lety Státní bezpečnost kvůli takzvanému číhošťskému zázraku. Pohřeb se v Číhošti na Havlíčkobrodsku uskuteční v neděli 12. července.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Dominik Duka slouží v Číhošti mši za Josefa Toufara, připravena je i výstava o farářově tragickém osudu

Kardinál Dominik Duka slouží v Číhošti mši za Josefa Toufara, připravena je i výstava o farářově tragickém osudu | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Kněz královéhradeckého biskupství Tomáš Petráček, který dohlíží na proces blahořečení Josefa Toufara, upozorňuje, že ohledně identifikace ostatků víceméně nebyly pochybnosti.

„Nálezová situace naprosto odpovídala polohové knize, té jedné stránce, která se dochovala. Dokonce se na vedlejší rakvi našlo číslo, které opět odpovídalo polohové knize. I při samotném nálezu byly nalezeny pozůstatky po operaci v oblasti břišní dutiny, což opět přesně odpovídalo tomu, jak by měl vypadat nález v případě Josefa Toufara,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O identifikaci ostatků Josefa Toufara mluvil kněz královéhradeckého biskupství Tomáš Petráček, který dohlíží na proces blahořečení

Dodal ale, že archeologické důkazy bylo potřeba doložit také výsledky antropologického a forenzního výzkumu.

Přípravy na proces blahořečení by ovšem pokračovaly, i kdyby se Toufarovy ostatky nenašly. Podle Petráčka je především důležité prozkoumat život a skutky umučeného kněze.

„Neustále se objevují nová a nová svědectví, nové artefakty ze života pátera Josefa Toufara, které nám ukazují, jak nesmírně zajímavá a vnitřně bohatá osobnost to byla. A my nechceme nic uspěchat,“ upozornil.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti | Foto: Tomáš Vodňanský

Při mši, kterou páter Toufar sloužil v prosinci 1949, se podle svědků opakovaně pohnul dřevěný kříž na hlavním oltáři.

„Bylo kázání, důstojný pán byl na kazatelně a říkal – tady ve svatostánku je váš spasitel a ukázal rukou. Podívala jsem se na oltář a v tom se začal pohybovat ten křížek,“ popsala takzvaný číhošťský zázrak pamětnice.

Státní bezpečnost se pak z Josefa Toufara snažila dostat přiznání, že s půlmetrovým křížem hýbal on sám. Na následky bití farář později zemřel.

12. července budou jeho ostatky pohřbeny v Číhošti. Obec si bude faráře připomínat celý víkend. Program nazvaný Návrat pátera Josefa Toufara do Číhoště začne už v sobotu koncerty. V neděli odpoledne vše vyvrcholí poutní mší až pro deset tisíc lidí.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme