Česko by mohlo na summitu EU vetovat návrh na povinné přijímání uprchlíků

Česko je připraveno vetovat plán Evropské komise na povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. V Bruselu to řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

Sobotka uvedl, že bude hlasovat proti návrhu stanoviska evropských lídrů, pokud by obsahoval povinnost přijímat uprchlíky. Návrh, který má Český rozhlas k dispozici, s povinností přijímat uprchlíky stále počítá.

„Pokud v návrhu závěru Evropské rady bude povinné přerozdělování uprchlíků, budu hlasovat proti tomuto návrhu. To je jednoznačný mandát, se kterým jsem do Bruselu přijel. Naše pozice je taková, že Česká republika odmítá povinné přerozdělování uprchlíků, protože to není řešení,“ uvedl český premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

O českém postoji k přijímání uprchlíků mluvil Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti

Na summitu rozhodují země osmadvacítky jednomyslně. Možná ale veto nebude potřeba. V tomto postoji má Česko zatím více spojenců.

„Zdá se, že podpora migračních kvót se rozpadá. Všem je jasné, že se musíme dohodnout na něčem, co bude dlouhodobě fungovat. Navíc přesouvání imigrantů je nejmenší částí skládačky. To důležitější je lepší ochrana hranice. Dalším důležitým bodem je imigranty, kteří jsou v Evropě ilegálně a azyl nezískají, dokázat vrátit do země, ze které přišli,“ uvádí Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti.

Premiér nicméně zopakoval, že Česká republika je ochotná a připravená přijímat uprchlíky dobrovolně. Pak by si mohla vybírat, jaké lidi konkrétně přijme.

„Jsou dvě základní podmínky, na které se budeme dívat. První je, že potenciálně příchozí projdou bezpečnostní kontrolou, abychom věděli, kdo přichází do České republiky a že nehrozí žádné nebezpečí. Druhou důležitou podmínkou je integrovatelnost. Jestli mají nějakou kvalifikaci, díky které si rychle najdou práci tak, aby se zapojili do života české společnosti,“ vysvětluje Prouza a dodává:

„Volné kapacity jsou v současnosti po 400 až 500 osob. Ti, co se zapojí do společnosti, budou pak odcházet z azylových zařízení a uvolní místo pro další příchozí.“

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme