Soudce, který umožnil ambulantní léčbu žďárské útočnice, podle kárného senátu nepochybil

Opavský soudce Petr Polák nepochybil při rozhodování o ambulantní léčbě psychicky nemocné ženy, která později zabila mladíka ve Žďáru nad Sázavou. Kárnou žalobu, kterou podalo ministerstvo spravedlnosti, dnes zamítl Nejvyšší správní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před školou ve Žďáru nad Sázavou hoří svíčky, lidé vzpomínají na zabitého studenta

Před školou ve Žďáru nad Sázavou hoří svíčky, lidé vzpomínají na zabitého studenta | Foto: Hana Mikulincová

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z hnutí ANO postupoval Polák mimořádně nedbale.

Vedl prý veřejné zasedání formálním způsobem, neprovedl dostatečné dokazování, nevěnoval případu dost času a nepřizval znalce, který mohl přezkoumat psychický stav nemocné ženy.

Polák pochybení odmítal. Upozornil, že postupoval podle zákona a nic podstatného nezanedbal. Kárný návrh vnímal jen jako výsledek horečného hledání viníka, které prý nastává vždy, když se stane nějaká tragická událost.

Šestadvacetiletá žena loni v jedné žďárské střední škole ubodala šestnáctiletého Petra Vejvodu, který bránil spolužačku, a zranila dvě dívky a policistu.

Státní zastupitelství ale zastavilo trestní stíhání, protože podle posudků byla žena v době spáchání činu nepříčetná. Kvůli duševní nemoci se již dříve léčila. Rodiče zavražděného proti zastavení stíhání podali stížnost, ale Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ji zamítlo.

Brněnský soud pak na začátku června rozhodl o umístění útočnice do detenčního ústavu, kde se má léčit pod dohledem odborníků. Žena s tím ovšem nesouhlasí a podala stížnost.

Žena se dříve léčila v Opavě, z léčebny ji pustili a měla se léčit ambulantně. Před soudem řekla, že jeden lék vysadila, protože jí nedělal dobře. Lékařům to však neřekla a tvrdila, že se cítí v pořádku.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme